Diabetes

Svårsänkt blodsocker? Kolla dina tänder

12 oktober, 2010

En sak som jag lärde mig först 2006, efter att ha haft diabetes sedan 1993, var att tandhälsan är särskilt viktig.

Enligt det amerikanska diabetesförbundet räknas parodontit som den sjätte diabeteskomplikationen. Parodontit är ett samlingsnamn för inflammationssjukdomar som i sin tur leder till tandlossning.

Hög risk för parodontit

Diabetiker har två till fyra gånger så stor risk att drabbas av parodontit och tandlossning. När det händer blir ofta förloppet mer aggressivt och snabbt, än hos icke-diabetiker. Om du dessutom röker och har höga sockervärden ofta, löper du åtta gånger så hög risk att drabbas. Men nog om skrämmande fakta.

Det är extra viktigt att vara rädd om sina tänder, men inte bara av anledningarna ovan. Forskning visar att dålig munhälsa även kan leda till att utlösa typ 2-diabetes (jag har typ 1) och hjärt- & kärlsjukdomar. Det bygger på samma process, där bakterier från tandinflammationen läcker ut i blodomloppet och ställer till stor skada.

Förhöjt blodsocker och insulinresistens

Men framförallt, att ha en pågående parodontit under lång tid leder till att blodsockret höjs. Du märker kanske inte av infektionen själv, men kroppens energibehov ökar vid en infektion för att stärka immunförsvaret, och då utsöndras blodsockerhöjande hormoner. Det ger höjda värden som i sin tur leder till insulinresistens, när insulinet inte ger den förväntade effekten. Insulinresistens är knepigt och tröttsamt att hantera.

Har du alltså svårsänkt och relativt hög blodsocker bör du även kolla din mun. Fördelen med att komma till rätta med parodontit är att blodsockerbehandlingen blir lättare och bättre. För det går att komma till rätta med, via tandläkaren.

Ta hand om dina tänder

Det finns en hel del saker du faktiskt bör göra själv:

  • Du bör gå till tandläkaren minst två gånger om året, och få plack borttaget samt fluorbehandla dina tänder.
  • Det är viktigt att du berättar för din tandläkare att du är diabetiker, och även om annan medicin du tar
  • Borsta tänderna två gånger om dagen, helst med eltandborste (be tandsköterska visa hur)
  • Använd tandtråd minst en gång om dagen. Komplettera gärna med tandstickor.
  • Fluorskölj morgon och kväll eller använd fluortabletter
  • Försök ha bra värden: höga blodsockervärden ger muntorrhet, som i sin tur ger en hög risk för karies (hål i tänderna), svampinfektion och munsveda eftersom slemhinnan blir uttorkad och känslig.

Parodontit är en följd av plackbeläggning. Därför är det viktigt att hålla en god munvård dagligen och gå och få plack och tandsten borttaget regelbundet. Som diabetiker har du tyvärr också en ökad benägenhet för plack. Det låter inte särskilt sexigt, men som bonus får du en fräsch och fin mun, lite extra kyssvänlig.

Ta din munhälsa på allvar

Även om du inte gillar tandläkaren och tycker att det är dyrt, så vill jag verkligen rekommendera dig att ta din munhälsa på allvar. Det är trots allt billigare att gå och ta bort plack och tandsten två gånger om året än göra som jag:  jag fick renovera min mun för över 20 000 kronor efter mina år utan insulin.

Det syntes inte på tänderna att de var dåliga, eller att jag hade inflammationer i tandköttet. Tandläkaren såg det, men för mig och andra i min omgivning syntes det inte. Det var inte roligt, varken ekonomiskt eller alla timmar i tandläkarstolen (en process som pågick under hela 2002). Nu är jag mycket noggrann med mina tänder, och har sällan eller aldrig hål tillexempel. Var det du också!

Tips! Det finns möjlighet att få högre ersättning för tandvård från Försäkringskassan om man är diabetiker. Din läkare ska skriva ett intyg, som din tandläkare skickar tillsammans med en förhandsprövning till Försäkringskassan, som sedan fattar beslut. Alla läkare och tandläkare känner inte till det här, och vissa vårdavdelningar tar ut en avgift för läkarintyget. Stå på dig, om du behöver det.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Tweets that mention Svårsänkt blodsocker? Kolla dina tänder | Carnebro -- Topsy.com 12 oktober, 2010 at 12:50

    […] This post was mentioned on Twitter by Anna-Carin Carnebro, Bobo Wieland. Bobo Wieland said: RT @Carnebro: Vad har tandhälsa och #diabetes gemensamt? http://carnebro.se/blogg/diabetes/svarsankt-blodsocker-kolla-dina-tander […]