Döden vill vi helst inte tänka på. Men det är ändå bra att göra det. Jag har personlig erfarenhet av vänner som gått bort alldeles för tidigt, där ingen haft inloggning till blogg, facebook och community på nätet. Visserligen har den avlidnes nätplatser ofta blivit en samlingsplats för de som sörjer, och det är fint. Men hart när omöjligt att ta bort ett konto, när någon avlidit.
Det finns en tjänst som hjälper dig med det, så att du kan ordna med det, precis som du kan skriva ett testamente och bestämma dig för att donera dina organ efter döden. IDG skrev om den här tjänsten häromdagen, och den är riktigt smart.
Du registrerar dig, väljer gratiskonto eller betalkonto, och anger sedan de konton du vill och vad du vill ska hända med dem vid din död. Stänga, överlåta åt efterlevande eller ändra innehållet. My Webwill heter tjänsten och drivs i samarbete med säkerhetsföretaget Symantec. Uppgifterna om personers död tas från Statens Personadressregister, SPAR.
Döden är gärna ett ämne man väjer för, men av ren omtanke till de som man lämnar är det värt mycket att de vet vad din vilja var. Som till exempel med Fonus tjänst Vita arkivet, där du kan berätta hur du vill att din begravning ska vara (och även sätta undan pengar till den). Vita arkivet finns nu som onlinetjänst.
Ju mer vi lever på nätet, desto mer behöver vi också tänka på vad som händer med nätet när vi dör. Testa gärna My Webwill.
För ett bra tag sedan läste jag om någon anhörig som försökte radera ett konto efter en avliden nånstans men det gick inte. Det gjorde mig väldigt fundersam men sen har det sjunkit undan. Tipset om My Webwill är riktigt bra!
Ja, det är värt att fundera på faktiskt.
Hej!
Såg att länken till Vita Arkivet inte längre fungerar, Fonus verkar ha tagit bort sidan för detta.
Dock kan jag själv rekommendera denna sida: https://lavendla.se/begravning/fore-begravningen/planera-sin-egen-begravning/
Vänligen,
John