Har precis bakat minibiskvier med lemoncurd och hallon i smörkrämen, och då gjorde jag egen lemoncurd. Den blev riktigt god! Dessutom är det lätt att hitta alla ingredienser som ekologiska.
Lemoncurd används med fördel i bakverk och tårtor, eller blandat med grädde, med en frisk söt smak, men som jag förstått det även på scones eller rostat bröd. Det är engelskt från början. Vill du göra egen lemoncurd? Den håller 10-14 dagar i kylskåp, men går att frysas.
Ekologisk lemoncurd
1 sats ger ca 7 dl
2 små ekologiska citroner
2 dl ekologiskt socker
2 ekologiska ägg
100 g ekologiskt smör
Tvätta citronerna. Finriv skalet och pressa juicen ur dem. Lägg i en kastrull tillsammans med 1 dl socker och smöret. Koka upp så att det smälter ihop, ställ åt sidan för att svalna lite. Vispa äggen pösiga med sockret som är kvar (1 dl). Blanda ner äggpöset i kastrullen och låt sjuda – får inte koka! – tills krämen har tjocknat. Häll upp på ren burk, svalna och ställ i kylen, eller på påse för frysen.
Jädrar så gott det ser ut!!! Inte chokladen men det andra, hoppas det finns något kvar när Maken och Mamsen kommer till hufvudstaden!
Jag kanske får baka nya. :)
[…] 100 g rumsvarmt smör 1 ½–2 dl florsocker 1 äggula 2 msk lemon curd ev 1–2 msk […]