I söndags, den tredje advent bjöd jag in min släkt på adventsmys. Det blev snacksaligt och härligt, och såklart hade jag förberett med godsaker. Här kommer alla recept!
Först några matigare snittar:
Valnötter med ädelostkräm
24 st, 10 min
ca 75 g philadelphiaost
ca 50 g ädelost
48 valnötter
Rör ihop ostarna till en slät kräm. Spritsa lite kräm på en valnöt och tryck försiktigt ihop den med en annan nöt.
Ostkrämen kan förvaras i kylskåpet i ca 2 dagar. Lägg krämen mellan valnötterna strax före servering, annars mjuknar nötterna.
Ädelostbollar med pepparkakssmulor
24 st, 10 minuter
200 g ädelost
100 g philadelphiaost
12 pepparkakor
Blanda osten och rulla till bollar. Mixa pepparkakorna till smulor. Rulla bollarna i smulorna.
Ostbollarna kan förvaras i kylskåp ca 2 dagar, rulla i pepparkakssmulor strax före servering.
Nektariner med chèvre och mynta
24 st, 10 min
3 nektariner eller 12 färska aprikoser, urkärnade och delade i bitar
ca 200 g chèvre
1 kruka färsk mynta
Lägg en bit chèvre på varje nektarin/aprikosbit. Garnera med mynta.
Det här blev lite av en favorit, väldigt spännande och god smakbrytning och textur.
Dadlar med färskost och pekannötter
24 stycken, 10 minuter
24 torkade dadlar
ca 100 g philadelphiaost
20 pekannötter (jag fick inte tag i pekannötter utan bytte till sötmandel)
Gör ett snitt i dadlarna utan att skära igenom helt. Spritsa lite philadelphiaost i snittet och tryck in en nöt.
Dadlarna kan göras klara ett par timmar före servering och förvaras i kylskåpet. Tryck en nöt i varje dadel före servering.
Och självklart, lite sött
Först och främst pepparkaks-mini-cupcakesen såklart. Med lite ny mundering. Och köpta pepparkakor, för det är det tråkigaste jag vet att baka. Degen tar aldrig slut.
Yvonnes saffranskaka
175 grader, ca 45 min i nedre delen av ugnen
200 g smör
2 ägg
3 dl socker
1 pkt saffran + 1 sockerbit
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Florsocker
- Sätt på ugnen. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
- Stöt saffran med en sockerbit i en mortel, och häll ner i äggsmeten tillsammans med smöret och mjölken.
- Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner i smeten.
- Smörj och bröa en form och häll ner smeten, grädda i ca 45 minuter tills kakan är torr.
- Sikta över florsocker när kakan har svalnat. Jag dekorerade med frusna lingon och stjärnformat strössel.
Polka-maränger
50 st, 100 grader och ca 45 minuter
3 äggvitor
0,5 krm ättiksprit (12 %)
0,5 tsk vaniljsocker
1,5 dl socker
Karamellfärg
Ev några droppar pepparmintsolja om du vill att de ska smaka mint
- Vispa äggvitorna med ättikspriten, vaniljsockret, eventuella pepparmintsoljan och 1 deciliter av sockret till ett fast skum. Gör marängtricket och vänd bunken upp och ner, smeten ska inte rinna. Vänd försiktigt ner resten av sockret.
- Droppa försiktigt ner flera slingor karamellfärg på insidan av en spritstyll. Klicka i marängsmeten.
- Spritsa små maränger på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda marängerna i ugnen cirka 45 minuter tills de släpper pappret.
Till sist en dryck att variera glögg med, alkoholfri
Varm vinterdrink med havtorn
4 personer, drygt 1,5 liter
300 g havtorn
3 st apelsiner
1 st vaniljstång
1,5 dl honung, flytande
1 tsk kardemummakärnor, hela
4 st stjärnanis
2 st kanelstänger
1 dl vatten
- Tina och passera havtornen genom en sil så du inte får med kärnorna. Lägg i en kastrull.
- Skölj apelsinerna i ljummet vatten och borsta av skalet. Riv skalet från en apelsin fint, och pressa juicen ur alla, ner i kastrullen.
- Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna, också ner i kastrullen.
- Låt dra i ungefär en timme.
- Värm drinken innan den serveras.
Hej!
Hade egentligen velat maila dig, men hittar ingen kontaktknapp eller länk. Jag vill bara säga stort tack för Tintin-pepparkaks-och-disney-inlägget och samtidigt skicka en kram med uppmuntran: det behövs fler som du!
//Linda
[…] Pepparkaksgubbar och annat trams, Cujo fick ett nytt hem, adventsmys. […]