Igår hade jag drinkfest, och hade fixat till lite plockmat. Ni kanske minns förra året? Jag bjöd på svampsoppa och fetaostrullar igår med, men istället för tårtan så hade jag gett mig på att baka mini-cupcakes. För första gången. Jag valde strategiskt att göra två sorter för bättre odds att i alla fall en sort skulle bli bra.
Det blev de faktiskt också. Morotskakesorten var omtyckt men det var pepparkakecupcaksen som verkade plocka hem mest poäng. Snälle Bobby övervägde till och med om de inte smällde lite högre än hans egen mammas omhuldade mjuka pepparkaka. Finare komplimang än så går väl nästan inte att få?
Därför, här är receptet på de små godbitarna. Och kom ihåg, är de små får man ta två.
Pepparkaks-mini-cupcakes
150 gram smör
3 ägg
3 1/2 dl socker
2 1/4 dl gräddfil
4 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1 påse pepparkakskryddor
2 msk lingonsylt
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst, lite längre än vad du tror räcker. Rör ner mjöl, bakpulver, pepparkakskryddor, smör och gräddfil. Blanda ned lingonsylten sist. Fyll muffinsformar till lite drygt hälften. Grädda i 175 grader i ca. 12-15 minuter. Det blev runt 85 minicupcakes, som fick svalna under en duk till nästa dag.
Glasyr
60 gram smör
5-6 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g philadelphiaost
Rivet skal och saft från ½ citron
2-3 msk lingonsylt
Rör ihop allt till en krämig smet, funkar bra med maskin eller elvisp. Kolla så att den inte är för rinnig. Jag spritsade ut glasyren på cupcakesen, och dekorerade med lingon och silverkanderade dekorationskulor (såklart ätbara). Jag skulle dock rekommendera att göra 1,5 sats med glasyr, jag gjorde två när jag märkte att den första inte räckte, och det blev lite mycket.
Morotskake-mini-cupcakes
Morotscakecupcakesen gjorda jag utifrån Sötasakers recept på morotskaka, gräddade dem i 175 grader ca 15 minuter, och gjorde dubbel sats. Hade lite svårt att komma på vad jag skulle dekorera dem med, tycker att morot på kaka är rätt trist (och kan inte äta rå morot själv). Funderade på att pudra kanel över bara, men sen hittade jag färgglatt strössel och körde på det. Blev lite färgglatt och fint tycker jag!
En liten bonusbild: hela plockmatsbordet. Vill särskilt tipsa om något jag såg på en hotellbrunch, ett kul sätt att skära upp päron på till en ostbricka. På tvären, så att man staplar skivorna och nästan gör ett helt päron på nytt!
[…] Det blev en riktigt lysande deg och resulterade i luftiga, smakrika otroligt goda semmelbullar. Jag tror att det var en kombination av fingertoppskänsla för mjölmängd, och receptet mamma skickat på semmelbullar som innehåller både jäst och bakpulver. Det är systrarna Eisenmans recept, och det måste jag rekommendera. Jag ska också köpa deras senaste kokbok med plockmat som verkar väldigt lovande. Blir utmärkt till årets drinkfest. […]
[…] och främst pepparkaks-mini-cupcakesen såklart. Med lite ny mundering. Och köpta pepparkakor, för det är det tråkigaste jag vet att […]