Odling

Nya växtstöd

3 april, 2023

Med inspiration från pinterest har jag tänkt testa nya växtstöd i år, för pumpor, gurka och zucchini. Min egen skissbild syns här, men jag skriver lite mer för att komma ihåg hur jag tänkte och gjorde om jag vill göra det igen.

Pumpor och gurka

ska få växa på armeringsnät lutade mot två stolpar. Tanken är att botten på armeringsjärnet sitter i framkanten av sargen/odlingsbädden, medan stolparna sitter i bakkant. På så sätt blir det en lutning på armeringsnätet som växterna kan klättra på. Plantorna planteras under armeringsnätet och hjälps att leda upp för att klättra vidare.

Inspirationen kommer härifrån.

Zucchini

Jag snubblade över att odla zucchini vertikalt via pinterest också. Det kräver mer jobb, men jag tänker att jag ska testa ändå. Både för att det är snyggt men också lite praktiskt? Det handlar alltså om att binda upp zucchiniplantan och rensa den på blad nerifrån i takt med att den växer. På så sätt blir det bra med plats och mindre risk att missa en zucchinifrukt.

Jag hittade en bra amerikansk blogg som förklarar hur det funkar, översätter stegen för att få en zucchini att växa vertikalt här:

  1. Plantera en zucchiniplanta i jorden och vattna ordentligt.
  2. Kör ner ett rejält stöd i jorden nära plantan.
  3. Om plantan redan har blivit ganska stor innan du hunnit plantera, bind fast stammen mot stödet men bind löst.
  4. Kolla till plantan varje dag och var beredd att binda fast stammen till stödet i takt med att den växer. Bind verkligen löst eftersom stammen kommer att fortsätta växa och öka i diameter, så att den inte stryps av snöret.
  5. Bind precis under ett lövpar.
  6. Fortsätt binda upp så fort det behövs.
  7. Klipp bort löven som kommer under den frukt som kommer längst ner, för att få plantan att lägga energi på nya frukter och nya blad.
  8. Njut av din vackra vertikala zucchini!

Källan finns här.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa