Preggo & barn

Nytt liv

5 mars, 2013
Carnebro Junior 18 veckor och en dag gammal

Ja, här kommer en stor nyhet. Livsförändrande nyhet till och med.

Carnebro Junior 18 veckor och en dag gammal

Den här lilla krabaten ligger och sparkar i min mage. Lite drygt 18 veckor gammal just idag, pigg och frisk och full av rörelse. Senast den 4 augusti är den beräknad att komma ut!

Gjorde riktat ultraljud idag, det är rutinultraljudet som de flesta gör i vecka 18, men det är en specialistläkare som utför det och man gör en organscreening. Eftersom jag har diabetes är det lite mer omfattande kontroll, man tittar särskilt efter hjärtmissbildningar vid det här ultraljudet, och jag ska tillbaka nästa vecka för att man inte kunde få en riktigt bra bild av bebisens stora blodkärl när den hade vänt sig med magen in mot min ryggrad.

Men allt annat såg alldeles jättebra ut: hjärnan, lillhjärnan, alla tio fingrar och tio tår (såg två små minifotsulor dessutom!), ryggraden, hjärtat med kammare och förmak och stadiga slag, njurar, urinblåsa, magsäck, ben. Käkbenet, ögonen och till och med en lins i ena ögat pekade läkaren ut, helt fantastiskt att få se så mycket av sin bebis redan nu!

Täta kontroller och många ultraljud

Jag går på specialistmödravården och har så gjort sen vecka 6, och det beror på min diabetes och mina lite trasiga njurar. Hur det är att vara gravid och ha diabetes kommer jag att skriva om på blodsockerbloggen.se, så den får du gärna följa om du är intresserad. Men man kan summera det med att det är mycket jobb.

Det är täta kontroller och många ultraljud som kommer att komma i sista trimestern. Jag är under väldigt bra uppsikt, och det känns fint – för både mig och bebisen. Vi mår bra just nu helt enkelt!

 

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • #Blogg100 - en utmaning vi antar, på vårt sätt - Webbevakningsbloggen 5 mars, 2013 at 21:37

  […] mars: Nytt liv | […]

 • Pippigull 5 mars, 2013 at 22:35

  <3 grattis <3

  • Anna-Carin 6 mars, 2013 at 09:08

   Tack fina! :)

 • Ask 7 mars, 2013 at 00:09

  Grattis! Hur är dina BS värden under graviditet? Vissa får mkt högre, andra tvärtom.
  Vi funderar på ett syskon men efter min diagnos, vågar jag inte riktigt :-(.

  • Anna-Carin 7 mars, 2013 at 10:34

   Tack! Det har varierat en del. De första tre veckorna var det som en hoppjerka och inget jag gjorde fungerade, jag kände mig jätteorolig och pressad. Men det är inte ovanligt att det blir så eftersom det är graviditetshormonchock i kroppen, och hormoner påverkar insulinbehov och insulinresistens. Vecka 7-12 var jag väldigt, väldigt insulinkänslig och kunde inte ens promenera i 10 minuter utan att hamna runt 2 mmol. Snittade några känningar om dagen. Men eftersom man har så tät kontakt med diabetesronden på specialistMVC justerade vi omgående i mina basalinställningar på pumpen och sänkte basalen så att jag har legat bra med färre känningar (jag kolhydraträknar och ställde snabbt om mitt TDD så måltidsdoserna är inget problem).

   De doserna har jag kvar nu i vecka 19, men jag märker att blodsockret börjar stiga lite igen. Var på mottagningen imorse och satte en sensor som jag ska ha i sex dygn och som registrerar blodsockret i vävnaden var tredje minut konstant, för att jag ligger lite för högt (över 7) på morgonen, så vi vill kolla vad som händer på natten. Som underlag till dosjustering. Det vanliga är ju att insulinbehovet ökar i takt med att graviditeten fortskrider, och i slutet kan man ha tredubblade doser och mer ändå. 1-2 vecka före förlossningen sjunker behovet lite igen, och efter förlossning är man tillbaka där man var innan graviditeten. Under amning sjunker behovet ytterligare.

   Mitt HbA1c har hittills varierat mellan 53 och 50, vilket innebär 5,8 som snittvärde i mmol. Men då har jag även gastropares som försvårar lite, så det går att ligga lägre ändå. Rekommendationen är värden under 7, enligt min läkare i måndags. Det är inte heller bra att pressa sig för lågt med många känningar eftersom man får rekyler och svajiga värden. Däremot är låga blodsocker inte farliga för bebisen, och inte heller enstaka höga värden ska vara någon fara. Det man vill undvika är många höga värden, och det man vill ha är ett bra, jämnt och lågt HbA1c. Helst ska man ligga bra en god tid före graviditet också, men man ska också tänka på att väldig få barn till diabetiker föds med missbildningar.

   Vad har du för diagnos? Jag tycker att du ska prata med din läkare eller ditt diabetesteam om dina funderingar, så borde du kunna få stöd och information (om du har ett bra team vill säga). På lördag kommer det ett inlägg med lästips på blodsockerbloggen om diabetes och graviditet typ 1 också!

 • Ask 18 mars, 2013 at 02:25

  Tack för ditt svar! Jag har fått Typ 1 i November 2012. Dottern föddes i februari samma år. Hade en perfekt graviditet med bra BS och i oktober började dricka mkt och var trött. Googlade symptom och hamnade på sjukhus med 23 i BS efter vårdcentralensbesök. Nu är jag MDI:are och försöker lista ut hur jag ska leva med detta. Kan ftf inte tro att detta är sant och livet måste anpassas.

  Tack för din blogg! Det är väldigt mkt jag hittade där som de inte har berättat på kursen på sjukhuset. Jag visste inte ens hur man räkar TDD med summor :-(.

  • Anna-Carin 19 mars, 2013 at 10:17

   Vad bra att min blogg varit till nytta! Förstår att det är mycket tankar och funderingar som ska falla på plats när det är så nydebuterat. Jag tror säkert att du kan skaffa ett barn till utan problem, men ta upp det med din mottagning. Om jag vore du skulle jag också fråga efter vad det finns för möjligheter att få några samtalstider med kurator/psykolog. Det ÄR en stor sak att få en kronisk sjukdom, och det är lätt att känslor och tankar trasslar in sig i varandra, bra att få hjälp att sätta ord på saker och tala med någon oberoende om frustration, oro, ilska, sorg, relationer, ansvar, förändringar, framtidstankar och allt annat både stort och smått. Hoppas du hittar din egen balans och förhållningssätt så småningom så att du kan må bra även med din diabetes.

 • Béatrice Karjalainen 22 mars, 2013 at 08:02

  Grattis! Så spännande med ett litet liv i magen.

  • Anna-Carin 23 mars, 2013 at 08:59

   Tack! Ja, det är riktigt spännande. :)