Gott

Rabarberpaj med kardemumma

18 maj, 2013
rabarberpaj med kardemumma

Finns det något som så tydligt är ett vår- och försommartecken som rabarber? När jag var liten gjorde mamma ofta rabarberkompott, jag kommer ihåg smaken men kanske framförallt texturen fortfarande. Har inte gett mig på att koka det själv, men om någon har ett lass rabarber över tar jag gärna emot för att testa!

Däremot köpte jag tre rabarberstjälkar i affären förra helgen och gjorde en variant på den traditionella smulpajen jag brukar göra. Mina snälla vänner Jenny, Bobby, Lorraine och Sanna hjälpte mig nämligen att bära in badkaret som jag beställt, något jag inte klarar själv med mage och allt. Efter väl utfört arbete kalasade vi på hemmagjord lasagne och rabarberpaj med kardemumma, innan vi åkte till Karin som fyllde år. En riktig festkväll.

Hur som helst, rabarberpaj var det. Rabarber och kardemumma fungerar oväntat bra, faktiskt. Rabarbern som är finskuren smälter även ihop fint i pajen och blir mest varma och mjuka, och inte fullt så syrliga. Behöver jag säga att pajen tog slut?

Rabarberpaj med kardemumma

25 minuter i 225 grader, 1 pajform

Fyllning
4 dl fint skurna rabarberbitar (ungefär 3 normalstora stjälkar). Skala och skär bort rotbiten och blasten innan du skär i bitar.*
2 dl råsocker* (alternativt 2 dl strösocker, men godare att blanda i råsocker)*

Pajdeg
2-3 tsk malen eller stött kardemumma
150 g rumsvarmt smör*
2 dl vetemjöl*
1 dl socker*

*Finns som ekologiska

  1. Smöra en pajform. Blanda ingredienserna till fyllningen, utom rabarbern, i en skål och rör om. Skala och skär rabarbern, blanda ner i skålen och rör om ordentligt så att varje rabarberbit blir ordentligt täckt. Häll ner i formen och sprid ut.
  2. Rör ihop ingredienserna till pajdegen, enklast är med handen eller i maskin. Det ska bli en smulig deg. Strö smuldegen/pajdegen över rabarbern i formen.
  3. Grädda i 25 minuter, håll koll så att smulpajen får en gyllene yta och inte blir för bränd. Servera ljummen (eller värm en stund om du serverar den senare) med vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass. Mums!

rabarberpaj med smulpaj

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Rabarberkaka med kardemumma och kokos | Carnebro - En del av Anna-Carin 4 juni, 2013 at 21:23

    […] och kardemumma är som sagt, jättegott ihop. Kom över lite rabarber och hade tänkt göra kompott, men det var inte riktigt […]