Internet

Ung Cancer – en organisation som behövs

25 februari, 2013
Ung Cancers Facebooksida

Imorse såg jag en tweet från Julia Mjörnstedt som driver organisationen Ung Cancer. Som snart följdes av fler.

Ung Cancer och Försäkringskassan

Och så den sista, den som verkligen får hjärtat att brista.

Ung Cancer och Försäkringskassan - inga unika fall

Vad, hur? Är det så det ska fungera?

I eftermiddags såg jag postningen på Ung Cancers Facebooksida, och där vittnar några kommentarer om att det knappast är ett unikt fall. Hur är det ens möjligt? Att be en dödssjuk cancerpatient, med läkarintyg om dödsdomen, om ett skriftligt intyg på det datum han förväntas att dö – annars får han ingen sjukpenning?

Ung Cancers Facebooksida

Som vanligt, arga människor som rasar i sociala medier, och Julia som använder ilskan som drivkraft och kan gå genom eld för det hon brinner för, får saker att hända. Nyheter 24 rapporterar om att Försäkringskassan har ändrat sig.

– Det är absolut inte såhär det går till utan det har skett ett missförstånd som vi rett ut med familjen, säger hon [nationella samordnaren på Försäkringskassan, Cecilia Udin] till Nyheter24.

– Vi är hemskt ledsna över det som inträffat, mer än så kan vi inte kommentera av respekt och integritet till familjen.

Men om nu flera intygar att det inte är ett unikt fall, då kan det väl inte vara ett missförstånd, eller? Sådana här saker visar att alla patientorganisationer behövs, och måste drivas av eldsjälar, som får saker att hända. Lyftas i ljuset. Hur många andra döende patienter i olika sjukdomar får såna absurda, makabra brev från Försäkringskassan?

Stöd gärna Ung Cancer. Eller någon annan patientförening som ditt hjärta klappar lite extra för. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Det kanske kan bli ditt bidrag?

Uppdatering

När jag skulle publicera det här inlägget igår visade det sig att inställningarna på min webbserver hade ändrats av mitt webbhotell efter att de migrerat min sajt till en ny servermiljö, så därför publiceras det idag istället. Och sen dess har även Metro reagerat, DN skrivit om det, liksom Ung Cancer själva som skrivit ett blogginlägg om att det inte är ett missförstånd, utan ett systemfel som behöver åtgärdas hos Försäkringskassan.

 

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • #Blogg100 - en utmaning vi antar, på vårt sätt - Webbevakningsbloggen 26 februari, 2013 at 09:44

    […] februari: Ung Cancer – en organisation som behövs | […]