Stugan

Vårbruk?

11 mars, 2020
Hela tomten översållad av lysande gula vintergäck

I söndags var vi ute vid stugan och jag påbörjade arbetet med att få ner häcken rejält. Enligt reglerna i föreningen ska häckarna vara mellan 80 och 120 centimeter – men när jag tog över stugan var häcken närmare 170 centimeter. Redan då köpte jag en batteridriven häcksax och fick ner häcken en stor del med lite hjälp, men eftersom det är en gammal hagtornshäck klarade inte den häcksaxen de grövre stammarna längre ner.

Hagtornshäck ja. Viktiga bär för fåglar under vintern och för boplatser åt desamma, men vilka helvetestörnen de har. Fem centimeter långa, hårda och vassa. Kan ge bilar punktering. Så att klippa häcken är inte enbart ett nöje.

fågelbo av torkat gräs mitt i häckens grenar

Nu har jag införskaffat mig en rejäl grensax som tar grenar uppåt 58 mm, och en grensåg för de som är ändå större. Och så läste jag på om när det är bäst att beskära hagtorn, och det är vårvintern. Passar ju utmärkt – så fort säsongen är igång mer har jag så många andra saker att göra, så att få ordning på häcken redan nu och inte behöva bry mig om den mer i år är toppen!

Något som också känns viktigt är att få det gjort innan fåglarna börjar bygga nya bon, så jag inte förstör för några som häckar.

Men vilket jobb det är. På ena sidan grinden är det 10 meter häck, och på andra 27 meter. 37 meter häck totalt som ska klippas ner manuellt med grensax och grensåg och så formas på sidorna så att toppen är lite smalare än basen med häcksax (då kommer ljuset åt bäst och häcken blir tät). Och så passa på att rensa bort ogräset på vägsidan, även det ett ansvar alla stugägare har i föreningen.

Hann med att rensa ogräs och klippa ner 10 meters-häcken, men inte forma den i helgen. Det som är lite fint med att stå där och greja är att det går förbi ganska många som promenerar och eftersom jag hälsar på alla, blir det ofta en liten pratstund. Ingen kan heller låta bli att kommentera de många vintergäcken och hur glad man blir över dem.

En herre som gick förbi med hund konstaterade glatt att det aldrig är för tidigt att börja med vårbruket! Och så kanske man kan se det? Som att jag börjat med vårbruket?

Har en idé om att forma en slags tomtgräns med det som jag klipper ner. Tomten till min stuga är inte kvadratisk utan går på snedden genom en backe. Där ligger det en långsmal hög med ris typ. Jag tänkte röja lite runt den och sen använda avklippta grenar som stolpar och häckklipp och annat ris att fylla upp med, med inspiration av Sara Bäckmo.

Det är såna mängder ris och buskar som måste röjas på tomten, och utan flismaskin tänker jag att det kan bli en fin lösning. För att inte tala om 37 meter taggig häck! Och praktisk lösning, mumma för insekter och småkryp. Så småningom kanske det till och med kan få klättra björnbär där.

Men som vanligt, en sak i taget. Rom byggdes inte på en dag, som min pappa muntert påminde mig om.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa