Diabetes

Världsdiabetesdagen – Älskade vampyr

14 november, 2010

Idag är det Världsdiabetesdagen. Numera betraktas diabetes som ett globalt hot mot folkhälsan och WHO uppmanar alla länder att vidta förebyggande åtgärder. I första hand gäller det för diabetes typ 2, och i andra hand typ 1. Även om den senare också ökar, så ökar typ 2 lavinartat. Men det kan vara bra att veta när man tittar på fakta på WHOs sajt.

Världsdiabetesdagen är en dag för att uppmärksamma diabetes. Jag gjorde det, dels genom att träffa Jenny som inte bara är en vän utan också diabetiker, och vi gick tillsammans på en bokrelease. Gothia Förlag ger ut en bok av Ami Skånberg Dahlsted, som är mamma till en pojke med diabetes typ 1.

Älskade vampyr – om livet med ett barn med diabetes typ 1 heter boken. Ami är dessutom dansare och har skapat och koreograferat Blodsockerdansen, som hennes man musiksatt med ljud från blodsockermätare, sprutor, pumpar och annat diabetesrelaterat. Idag var det världspremiär för dansen.

Blodsockerdansen berörde. Att balansera på en tunn lina och svaja fram och tillbaka mellan värden, kämpa för att få till det och så ibland överraskas av bra värden, ibland hamna lågt.

Dansen avslutades med att Ami läste högt ur sin bok. Nedan ser ni en video jag spelade in om det sista som Ami läste upp. Om hur det kan vara att åka på diabetesläger och träffa andra i samma situation. Att känna sig normal.

Amis bok vänder sig framförallt till anhöriga och familjer med barn som drabbas av en kronisk sjukdom. Även om det i Amis familjs fall handlar om just diabetes, så är boken läsvärd för många fler. På titellänken ovan kan man också köpa boken om man är intresserad.

Till sist vill jag tacka Gothia Förlag för att vi fick vara med på världspremiär och bokrelease. Det berörde på många plan.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Tweets that mention Världsdiabetesdagen – Älskade vampyr : Carnebro -- Topsy.com 14 november, 2010 at 22:24

    […] This post was mentioned on Twitter by Anna-Carin Carnebro, Mattias Handley. Mattias Handley said: Viktigt! “@Carnebro: Har varit på värdspremiär idag! http://bit.ly/9UBKjR Bokrelease om att vara anhörig till barn med diabetes. […]

  • Ami Skånberg 15 november, 2010 at 10:01

    Tack Anna-Carin!