Inredning & pyssel

Dags att renovera lite

10 januari, 2011

Igen. Jag kunde hålla mig i ganska exakt fem månader från att jag flyttade in. Jag sa ju till mig själv när jag flyttade till Stockholm att jag skulle vänta med att fixa i lägenheten till våren, och låta det nya jobbet och acklimatiseringen komma först.

Det gick ju relativt bra, ändå. Men nu har jag gått och stört mig på allt jag vill ordna med i lägenheten och att jag behöver lite mer förvaringsutrymme, så nu är det dags. Jag börjar med sovrummet, senare i vår ska mastodontprojektet Kök sättas igång. Köket är idag en mix av original från -49 och delar från 80-talet, och väldigt opraktiskt.

Men, sovrummet. Tyvärr är samtliga väggar i lägenheten övermålad tapet, och ibland tapet på övermålad tapet. Så jag får börja med det slitsamma görat att riva tapet i frimärksstorlek. När det är gjort ska taket målas, sedan väggarna, utom den som sänggavlen står emot. Den väggen kommer att få tapet, Emma 2710 av Boråstapeter (här kan man se kollektionen men inte min tapet, kass webb).

Jag var på Björklund & Winqvist här i Stockholm, som ståtar med 25 000 tapeter i sortimentet, men inte gjorde det det lättare att välja … Personalen däremot var otroligt skicklig. Jag berättade ungefär vad jag tänkte mig och de plockade fram tapetprover som motsvarade det och mycket mer. Tapeten jag slutligen valde – som dessutom var en av de billigare! – hade jag dock sett upptapetserad i ett provrum på Twilfit.  Hur den ser ut? Såhär:

De ljusblåa prickarna skimrar lite metalliskt i verkligheten.

Tapeten är dessutom av EasyUp-typ där man klistrar direkt på väggen, och där det inte blir några tapetskarvar. Bra om man vill måla över någon gång, men den ska fortfarande mönsterpassas. Som tur är ska jag få hjälp av en vän när det är dags att tapetsera.

När det är gjort, ska snickerierna målas stockholmsvita. Sedan ska alla strömbrytare och vägguttag bytas mot nya, nytillverkade men i retrostil. Vita. Och efter det ska det in garderober från Ikea, Paxmodellen, med släta vita dörrar, belysning och smart förvaring på insidan.

Nya gardiner, nytt tyg på sänggaveln jag har byggt själv och lite justering av densamma, nytt överkast och madrassskydd. Jag tänker använda tapetrester till att klä om mina sänglampor från 50-talet, och tyg för att sy ett nytt överdrag till taklampan som hör hemma i samma årtionde.

Så ser min vision ut. I mitt huvud blir det jättefint. Nu ska det ju bara göras också. Börjar med den där tapetrivningen i helgen, räknar med att sova i vardagsrummet några veckor innan allt är klart. Spackla, slipa, dammet. Åh. Vad är det jag ger mig in på? Igen.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Malin 10 januari, 2011 at 20:32

  Äsch! Det kommer kännas skönt när det väl är klart. Du får tänka så.

  Sen blir det ju väldigt fint också! :)

  • Anna-Carin 10 januari, 2011 at 21:04

   Det har du rätt i. Ska påminna mig själv när jag står där med hela huvudet fullt av spackeldamm. :)

 • Ida 21 januari, 2011 at 23:20

  Hej!
  vad heter tapeten?? Hur fin som helst, vill ha!

  • Anna-Carin 22 januari, 2011 at 10:15

   Hej!

   Vad kul att du också gillar tapeten. Den heter 2710, ur Boråstapeters kollektion av Emma von Brömssen. Du kan följa länken i blogginlägget till kollektionen och kolla på alla färger den finns i.

 • Statusuppdatering sovrumsrenoveringen : Carnebro 23 januari, 2011 at 22:14

  […] berätta hur det går i min sovrumsrenovering. Förra helgen preparerade jag rummet genom att täcka golvet, riva loss en eldosa som satt utanpå […]

 • Avslut och nystart - lägesförändringar » Carnebro 27 januari, 2013 at 13:41

  […] med tigersåg eller göra alla renoveringar under tre månaders tid. Jag har tagit god tid på mig (ehum), och lagom till i oktober i höstas var allt klart. Det enda som är intakt är badrummet. Jag har […]