Internet Personligt

#FF och #FFSE (och lite tut i egen lur)

19 juni, 2010

På fredagar kan man ofta se hashtaggen FF och FFSE (#ff/#ffse) på twitter.

En hashtag är när man lägger till fyrkanten/brädgården/staketet, ja helt enkelt den här symbolen # följt av ett ord i sin postning (det som heter tweet. På Facebook heter det post/statusuppdatering).

När man lägger till en hashtag gör man den samtidigt sökbar. Klicka på hashtaggen i en tweet och du ser alla tweets som alla över hela världen skrivit under den hastaggen, inte bara de du själv följer.

Ett konkret exempel: det välkända bröllopet imorgon har till exempel #brollop som en av sina hastaggar. Alla som gillar att titta på fotboll och twittrar på svenska använder #twittboll. Vi som gillar På spåret använde #pasparet när vi twittrade om programmet. Det ger faktiskt en extra dimension att titta på programmet och samtidigt följa twitterflödet via hastaggen. Som att kolla med alla dina kompisar och tävla mot varann.

Hashtaggen kan också användas humoristiskt. Ett bra exempel på den stora och omedelbara humorn som finns på twitter är när askmolnet från Eyafjalljökull spred sig över världen. Lika fort spred sig hashtaggen #ashtag över twitter.

Vad betyder då #ff och #ffse? Jo, det står för Follow Friday och Follow Friday Sverige. Då twittrar man ut de man rekommenderar andra att följa, gärna med motivering, tillsammans med #ff #ffse (den sista om den man rekommenderar twittrar på svenska). Ett sätt att dels lyfta dem man gillar, och också ge dem fler följare.

Såhär kan en sån tweet se ut:

@carina_j:

En omgång 1:a följare som aktivt twittrar #ffse @mymlan @jiblog @Hammarstrand @spmu @Gardelin @fiskrens @stielli @Carnebro @Receptomaten

Jag har faktiskt nästan aldrig gjort det. Har svårt att plocka ut några få av alla de följer, och har sällan riktigt haft tiden. Men jag beundrar de som verkligen gör det, och dessutom skapar listor. Det hör till god etikett att tacka för ff, vilket jag självklart gör de gånger jag fått en ff själv.

Men idag fick jag en fantastiskt fin #ff. Så fin att jag allt blev lite fuktig i ögat och väldigt, väldigt glad. Det var Mortfiles, som på sin hemsida listar vad han tycker är Sveriges bästa twittrare – och jag kom med i omgång 6! I celebert sällskap och med en motivering som inte går av för hackor. Tack!

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Jimi Wikman 19 juni, 2010 at 07:25

  Det var ett sant nöje :)

 • Anna-Carin 19 juni, 2010 at 21:42

  För mig med. :)

 • Börja twittra! Två tips på vägen. | Carnebro 21 juni, 2010 at 14:16

  […] (Direct Messages, DM). Du kan även sätta upp kolumner för olika sökord, som till exempel hashtags (återkommer om det). Det blir mer överskådligt och […]

 • Prata om det : Carnebro 23 december, 2010 at 14:58

  […] tog ett samtal form på twitter, ett samtal som sedan fick hashtaggen #Prataomdet. (Undrar du vad en hashtag är, läs här). Det var Johanna Koljonen som funderade över sina egna erfarenheter av sex i gråzonen, och på […]