Odling

Odlingsföljd

15 april, 2023

I år är det dags att avtäcka de kommande odlingsplatserna, bygga sarg och utöka odlingen! Så roligt. Behöver mer kogödsel bara, men det är ett kärt besvär. Det finns en bra leverantör som har Rölundas produkter och som kör ut grejerna och lastar av på tomten. Det är mycket värt.

Det är ett gäng frösådder som står och växer till sig under växtbelysningen hemma även om mer än hälften blir sådd strax. Jag har faktiskt lyckats hålla mig ganska bra till att inte så för tidigt. Risken är att det kanske blir för sent istället? Men där jag odlar är det gärna några frostnätter i maj, och det är inte helt säkert att jag kan åka och täcka med fiberduk eller så, utan räknar med att plantera ut i månadsskiftet maj-juni.

Potatis och lök och bondbönor kommer så klart i jorden tidigare. Rödbeta, rädisa och sallat frösår jag på plats, så det blir också lite tidigare. Och för att det ska kunna hända är det läge för trädgårdstetris. Jag har byggt mina nya komposter, med tre fack, och flyttat två pallkragar och fyllt med jord. Dessa är redo för att bli planterade med jordgubbsplantor som idag står i landen.

Ytterligare två pallkragar ska till och fyllas med jordgubbsplantor, men före det måste vi gräva bort lite buskar. När pallkragarna är borta ska jag gräva ur och bygga sarg. Provade att täcka av lite idag och det ser ut att ha funkat. Tror att jag ska lägga på fiberduk, dels för att värma jorden och dels för att inte göra den öppen för fröogräs innan jag kan täcka den med gräsklipp.

Sen ska det även byggas sarg i slänten. Och när jag är klar med det här blogginlägget ska jag gå och plantera dahliaknölarna. Räknar med att flytta ut dem och ställa dem ljust i stugan sen, där det är ganska svalt inne.

Jag har även gjort en google presentation med en schematisk skiss av mina (kommande) odlingsland, för att minnas och kunna uppdatera växtföljden varje år. Siktar på minst fyraårig men helst sexårig. Bifogar skissen som bild här så har jag backup.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa