Eko-reko Yta

Ekologisk hudvård – vad har du egentligen på huden?

7 augusti, 2012

I våras hörde jag på Morgonpasset i P3 när journalisten Katarina Johansson var där och pratade om de skönhets- och hygienprodukter vi använder allt mer av, och vad det får för följder för oss, våra barn och miljön. Jag beställde hennes bok Badskumt: gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg, och det är mycket intressant läsning i en lättsmält bok utan pekpinnar. Den rekommenderar jag å det starkaste.

Jag har ju visserligen sedan tidigare valt eko-produkter när det är möjligt, men just hudvård har jag varit lite mindre konsekvent med (bortsett från intimprodukter). Visst har jag läst innehållsförteckningar, men efter läsningen av Badskumt blir jag mörkrädd varje gång jag gör det. Katarina listar de vanligaste ingredienserna och var de finns, vad de innebär och vad de heter i ingrediensförteckningarna. För det är en djungel, även om det finns lagstiftning.

Enligt boken finns upp till 7 000 ämnen i våra vanligaste produkter. Huden är dessutom som en svamp och suger upp mycket av det vi tvättar med, sprejar och smörjer in. Kanske är inte alla ämnena farliga, men vi vet inte tillräckligt mycket om cocktaileffekten än – eller de oändliga kombinationenerna av ämnen – för att säga säkert. Naturskyddsföreningen har gjort en film om cocktaileffekten:

Det finns alternativ

Sedan jag läste boken håller jag successivt på och byter ut produkterna på min badrumshylla. Men hur hittar man bra ekologiska, miljövänligare produkter? För, ja, det är det som är alternativet. Jag vet inte precis, men jag håller på och provar mig fram. Så jag tänkte be dig om hjälp, genom att be dig kommentera och tipsa om de produkter du använder och gillar, och recensera de produkter jag själv provar.

För att du ska kunna dra nytta av mina recensioner, ska jag ge dig mina förutsättningar. Jag är en riktig torris på kroppen med både mild psoriasis och seborrée i hårbotten. I ansiktet har jag kombinerat torr och fet hy, som mår mycket bättre när den får mycket fukt. Mitt hår är klassiskt nordiskt fint, men men ganska många hårstrån, som blir tokrakt när det får självtorka.

Mina recensioner kommer att hamna i kategorierna miljövänligt och yta, under etiketten ekoprodukter.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Sanna 7 augusti, 2012 at 22:44

  Jag har också börjat se mig om efter mer ekologiska varianter, och har so far i alla fall fastnat för en duschcreme av märket Greenscape. Det finns i en liten butik på PUB som jag inte minns namnet på, samt online här och var (till exempel här: http://www.drytrend.com/sv/varumarken/greenscape.html). Tycker den funkar bra även för mig som också är rätt torr i huden. Ser fram emot tips!

  • Anna-Carin 8 augusti, 2012 at 07:52

   Åh, bra tips! Ska genast kolla in. Tack!

 • Ekoprodukter: Maria Åkerberg Eye Cream » Carnebro 10 augusti, 2012 at 07:48

  […] on 10 augusti 2012 in Miljövänligt, Yta Första produkten ut i mitt projekt att successivt byta ut min badrumshylla till ekoprodukter blev en ögonkräm från Maria Åkerberg/Dermanord. Helt enkelt för att jag var hos min svägerska […]

 • Mette 10 augusti, 2012 at 18:52

  Vad kul att du uppmärksammat detta! Jag gjorde detsamma för ett drygt år sedan, har bytt ut ALLT i badrumsskåpet och hittat så många nya favoriter. Det finns ett helt universum av bra ekologiska och naturliga produkter, bara man börjar leta. För min del har jag haft stor nytta av ett antal mycket dedikerade bloggerskor. Mitt varmaste tips är att börja på http://www.naturligtsnygg.se!

  Bland mina favoritmärken finns numera Dr Hauschka (ansikte), John Masters Organics (hår), Weleda (duschkräm) och för smink Nvey Eco, Bellapierre och 100% Pure. För att nämna några!

  • Anna-Carin 11 augusti, 2012 at 07:30

   Hej och tack! Ja, har också sett flera bra bloggar, bland annat den du nämner. Så härligt att de finns!

   Just Dr Hauschka är jag lite nyfiken på, ska kolla närmare på det. Ska boka tid hos Eco Hair på Kungsholmen och de använder John Masters och Maria Åkerberg bland annat, så jag hoppas få testa där. Ska kolla in de andra märkena också, supertack för tips!

 • Ekologisk frisör - ett besök jag rekommenderar » Carnebro 8 september, 2012 at 22:16

  […] Jag ville bort från kemikalierna och tillbaka till min egen färg. Inte minst efter att läst Badskumt, om danska frisörer som föder pojkar med missbildningar […]