Personligt

IQ fiskpinne

1 augusti, 2010

Jag blir rent förbannad varje år när den här typen av artiklar dyker upp. Vad är det för korkade människor som har hund, eller för all del barn?

Klart det blir varmt som i helvetet – och det går fort – i en bil som står parkerad på sommaren. Även i skuggan. Om ni inte kan ha hunden med er, lämna den hemma.

Lämna aldrig en hund i en parkerad bil på sommaren. Du har ingen aning om väderutvecklingen, och jag lovar dig, det är en plågsam död för din hund. Och det är helt och hållet ditt fel.

Det går fort: mellan 20 och 50 minuter i 49 graders värme för livshotande skador. Här kan du se ett diagram över olika väderlekar och värmen i bilen. Om du ser en hund (eller barn) som mår dåligt i en varm bil, har du stöd av Brottsbalken för att hjälpa den. Såhär skriver Hundsport.se:

Svenska Kennelklubben (SKK) rekommenderar att först och främst alltid kontakta polisen, är faran större än så bör man se till att man har ett vittne som också kan bekräfta att djuret eller barnet är i fara.
Då kan man handla i nöd (Brottsbalken 24:4) och slå sönder bilrutan, öppna dörren och få ut djuret eller barnet så snabbt som möjligt.

Åh, så har vi en annan sak också: bind aldrig fast din hund i dragkroken eller någon annanstans utanpå bilen. Kan ni förstå att det varje år dör hundar som har släpats efter bilen?

Har man någon gång sett en sån hund som kommit in på veterinärklinik mår man illa resten av livet. Oftast finns det inget ben, hud eller annan vävnad kvar på benen. Hunden har sprungit så fort den kan och sen inte orkat mer, eller fixat hastigheten. Riskera inte det, genom att aldrig binda fast din hund.

Kan vi lära oss det här nu, så att vi nästa år kan slippa såna artiklar?

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Evelina 3 augusti, 2010 at 17:21

  Ja, det är faktiskt helt galet hur folk tänker, eller förmodligen gör de det inte överhuvudtaget..Det värsta är att de ganska ofta händer bland ”rutinerade” hundmänniskor också.
  Hoppas du kommit i ordning nu i din lägenhet?!
  Kram Evelina

  • Anna-Carin 3 augusti, 2010 at 22:04

   Ja, det är väl inte särskilt ovanligt att höra utrop vid hundutställningar om hundar i varma bilar. Märkligt.

   Njae, inte helt i ordning än. :) Fixar lite i klädkammaren och ska borra upp hyllor och sånt, så allt är inte uppackat än. Men jag har ju bara bott en vecka och redan börjat jobba. så smått. Lunch lite längre fram?