Gott

Nyårshelgens mateskapader

2 januari, 2013
Nyårsdagens brunch med äppel- & pistagechutney och Annas pizzor

Vi kan väl inte börja ett nytt år utan lite goda recept från nyårets mateskapader? Den här gången är det inte jag som har stått för matinspirationen, tvärtom. Men så gott jag har ätit! Kan ju inte låta bli att dela med mig av de andras matkreativitet.

Nyårsdagens brunch med äppel- & pistagechutney och Annas pizzor

Sötkryddiga snacksnötter à la Karin

Med inspiration från Indien där Karin hängde en tid i december, kokade hon ihop de här alldeles ljuvliga nötterna, som påminner ganska mycket smakmässigt om Snickers minus chokladen. Vi åt dem till fördrinken innan nyårsmiddagen, och det gick nästan inte att sluta. Här är Karins beskrivning:

Smör
Muscovadosocker
Vatten
Currypulver (hett)
Chiliflakes
Eventuellt cayennepeppar
Saltade jordnötter
Saltade cashewnötter

Smält smör i en stekpanna eller kastrull, ha i sockret och en liten skvätt vatten, currypulver och chiliflakes. Ja, du får höfta, men ta mer av kryddorna än du tror. Häll i nötterna, blanda runt och häll ut på en plåt för att torka.

Äppel & pistagechutney à la Peter

Peter kokade ihop en fantastisk liten chutneylik gucka till våra amerikanska pannkakor på nyårsdagens buffé. Här kommer hur man gör, mängden på ingredienserna får man höfta lite.

1 påse pistagenötter
Några äpplen
Smör
Saft och finrivet skal från en citron
Socker
Salt
Lite svartpeppar

Skala pistagenötterna. Rulla sedan ett gäng i taget mellan handflatorna, för att bli av med det sista fnaset. Fräs nötterna i ”obscena mängder” smör, enligt Peter. Häll i äppelbitar, skalade och skurna i mindre bitar. Låt dem fräsa tillsammans, tillsätt citronsaft och citronzest, lite salt, lite svartpeppar och socker tills det smakar gott. Koka ihop tills äpplena är mjuka. Servera ljummet till amerikanska pannkakor, tillsammans med lönnsirap.

Annas makalösa tortillaspizza

Anna gör pizzor to die for. Enligt henne ligger hemligheten i tomatsåsen, men jag tror att det är kärleken hon gör dem med. Hursomhelst, hon delar med sig av receptet här. Testa!

1 förpackning passerade tomater (vill du göra avancerat, rostar och skalar du tomater själv för att passera dem)
1 burk soltorkade tomater i marinad
1 skvätt balsamvinäger
1 lite större skvätt olivolja
1 påse pinjenötter, som du ugnsrostar
Några rejäla bitar parmesanost
Färsk basilika
Salt och peppar
En dutt honung

Purea alla ingredienser till en tomatsås. Den blir inte komplett slät, utan har en fin struktur av parmesanost i sig. Bred ut tomatsåsen på tortillasbröd, sådana som du köper färdiga i taco-hyllan, och fyll på med de ingredienser du vill ha på pizzan. En av smakfavoriterna som Anna har bjudit på är med chévre, valnötter, ruccola och lite honung ringlad över. Naturligtvis kan du även lägga på mer vanlig ost eller mozzarellaost på pizzorna. Kan det bli för mycket ost? Grädda på 175-200 grader tills pizzorna är klara.

 

Som ni märker är det mycket höftande i ingredienslistorna. Men så lagar vi också mat lite så, med lugn och avslappnad inställning, för att det är gott och en njutning.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Belinda 9 januari, 2013 at 14:05

    Hej! Jag länkade till din text om kalle ankas jul i min nystartade blogg för jag tycker att det var jättebra skrivet och tänkvärt! Tror och hoppas att det är okej med dig! om inte hör av dig så tar jag genast bort det!

    // pleaserethinkthis.wordpress.com