Personligt

Ola Salo i Berwaldhallen – magiskt

4 februari, 2012
Ola Salo - I love you. Du är magisk.

Ola Salo - I love you. Du är magisk.

Igår var jag på en magisk, fantastisk konsert. Jag är fortfarande upprymd och fylld av konserten i kroppen – det var verkligen en riktig fullträff. Min vän och kollega Eva berättade om den här konserten före jul och vi bestämde oss för att gå. Jag visste inte så mycket mer än att det skulle vara Ola Salo och radiosymfonikerna och tänkte ”hur skulle det möjligtvis vara fel?”. Högt ställda förväntningar, och det blev ännu bättre.

Svenska stjärnor i Berwaldhallen

Det är en konsertserie med svenska stjärnor som spelar tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester i Berwaldhallen. Igår var även Stockholms Musikgymnasium med och körade och sopranen Sofia Nicklasson. Ola Salo är helt enkelt en av stjärnorna. På Berwaldhallens/SR:s webb förklarar han konserten såhär:

– Jag kommer att framföra egna låtar blandat med låtar av mina favoritlåtskrivare som Bowie, Elvis Costello och Patti Smith. Dessutom kommer man få höra smakprov från mina klassiska verk samt höra orkestern spela klassisk musik som jag har inspirerats av, säger Ola Salo.

Jag är uppriktigt ledsen för er som missade den här konserten. Att höra alla låtar, bli imponerad av symfoniska verk som Ola själv skrev när han var 17 (!), och de välkända Ark-låtarna i helt andra arr. The worrying kind med dominant harpa, hur låter det? Just det. Helt fantastiskt.

Som tur är spelades konserten in (jo, vi var ju i Berwaldhallen) och kommer att sändas i P4 kl 12.03-13.00 den 6 april. Förmodligen lite nedkortad med bortklippta mellansnack eller så, för konserten igår var dryga två timmar lång. Jag hoppas att Olas mellanprat kommer med. Jag kände väldigt starkt att jag skulle vilja sitta och prata med honom och dricka te i flera timmar och höra honom berätta. Här berättar han själv inför konserten:

 

Vad spelades då?

Såhär såg repertoaren ut. Det är svårt att beskriva storslagenheten i arrangemangen, men i klassisk Ola-stil var det inte avskalat utan snarare storslaget, bombastiskt och alldeles, alldeles underbart. Han har ett fantastiskt röstregister. Jag gillade också att han tog in andra röster som Sofia och kören. Calleth you, Cometh I som var sista låten byggde upp till ett sådant crescendo att när sista gongong-slaget, pukan och cymbalen ebbat ut var det som en eufori.

När jag skriver det här får jag gåshud igen. Underbara Stay with me fick tårarna att trilla. Det blev stående ovationer och applåder som aldrig ville ta slut. Jag hoppas att låtarna kommer att spelas in så att jag kan lyssna på dem igen. Crossover när den är som bäst. Om du inte tillhör de lyckliga som ser konserten ikväll, så se till att lyssna på radio den 6 april.

Bara gör det!

Repertoaren på Ola Salos konsert i Berwaldhallen

Jag har samlat några av låtarna i original i den här spellistan på Spotify.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa