Gott

Potatis- & purjolökssoppa med timjan

25 april, 2012
Potatis- & purjolökssoppa med ekologiska ingredienser

Soppor är något som fungerar mycket bra för min mage (jag har ju gastropares som ni som läser här ofta vet). Förutom det är det gott, enkelt att laga och man får plats med många nyttigheter om man vill. Jag lagar ju gärna ekologiskt, och det är extra lätt med soppor. Kanske extra viktigt med den här, eftersom potatis är en av de mest besprutade grödorna i traditionell svensk odling.

Den här potatis- och purjolökssoppan är smakrik med vitlök och timjan och är mycket god. Jag serverar den med kravmärkt, vildodlad rökt norsk lax men jag tror att den är lika god att serveras med tärnad krav-bacon och lite klippt persilja eller timjan. Den är lite tunn för att serveras rätt av om man vill hålla sig mätt en längre stund, men det funkar såklart också.

Potatis & purjolökssoppa

4 portioner

Ingredienser
8 st potatisar
1 purjolök
1 liten gul lök
2 msk smör eller rapsolja
1 l vatten
1 dl grädde (det går bra med matlagningsgrädde)
1 grönsaksbuljongtärning (Kung Markatta har en ekologisk)
1 msk timjan, gärna färsk finhackad
1/2 tsk vitlökssalt

  1. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Skala och hacka löken grovt. Skiva purjolöken. Soppan pureas i slutet så det är inte jättenoga.
  2. Hetta upp en större kastrull och fräs potatis, lök och purjolök i lite smör så att de mjuknar men inte får någon färg.
  3. Häll på vattnet, smula i buljongtärningen och koka upp. Koka tills potatisen är mjuk, ungefär 15-20 min. Dra av från värmen och purea soppan slät med stavmixer eller i hushållsmaskin.
  4. Koka upp soppan på nytt, häll i timjan, vitlökssalt och grädde. Låt det sjuda, småkoka i några minuter. Servera.

Potatis- & purjolökssoppa med ekologiska ingredienser

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa