Gott

Söndagsbaka: frasiga goda vaniljdrömmar

7 april, 2012
Lättbakade frasiga goda vaniljdrömmar

Egentligen borde kanske titeln vara påskbak. Men påsken är ju nästan som enda lång söndag så jag kör det i söndagsbakningsserien ändå. Jag är nämligen hos mormor över påsken, och passar på att baka så att hon har i frysen när vintanterna kommer på besök.

Jag har bakat en mass gott till mormor

De är fem tanter sammanlagt som ses ungefär två gånger i månaden och spelar kort. Förr testade de även vin när de sågs, men åldern tar ut sin rätt så nu spelar de mest kort och delar på en flaska vin och något gott att äta. Det blir lite tärningsspel och en massa skratt också.

Jag har bakat chokladbiskvier, kanelbullar med mycket smör, socker och kanel i fyllningen och så vaniljdrömmar. Kanelbullarna enligt vetedegsreceptet på mjölförpackningen så det är inget att skriva hem om, men vaniljdrömmarna innehåller ett litet knep, så de kommer här.

Frasiga goda vaniljdrömmar

ca 50 st, 150 grader

Ingredienser
100 g rumsvarmt smör
100 g eller 1,1 dl rapsolja
2 1/2 dl strösocker
1/2 tsk hjorthornssalt
1 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl

 1. Rör smör, olja, socker och vaniljsocker poröst.
 2. Blanda mjöl och hjorthornssalt och rör ner i smeten.
 3. Rulla små bollar, lite större än en köttbulle, och lägg på en plåt med bakpapper. Grädda i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Lättbakade frasiga goda vaniljdrömmar

Vad är knepet då? Jo, i de flesta recept är det 200 gram smör. Men om man byter ut hälften av smöret mot olja, som rapsolja som inte avger så mycket egen smak, så blir de garanterat så där frasiga men ändå mjuka som vaniljdrömmar ska vara.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • stewen 8 mars, 2013 at 20:01

  Är graderna för varmluftsugn eller gammal vanlig?

  • Anna-Carin 11 mars, 2013 at 09:46

   Gammal vanlig. Mormor har dessutom en ugn där gradbeteckningen på själva vredet är borta, så det är lite av en utmaning att baka där. Men graderna i receptet är korrekta, och för en vanlig ugn. Lycka till!