Eko-reko

Sopsortering – numera ett nöje

7 februari, 2012
En utdragslåda för sopsortering och källsortering

När jag höll på och planerade mitt kök, så funderade jag en del på hur jag skulle ordna utrymmet under vasken. Jag ville nämligen sopsortera på ett mycket enklare sätt, så att det verkligen blir gjort. För det är ju lätt att den där lilla latmasken (parad med dåligt samvete) kryper fram när det blir för krångligt och inte finns bra förvaring för alla olika beståndsdelar i hushållssoporna.

Jag ville göra det så enkelt och så fräscht som möjligt. Stockholmarna har successivt blivit bättre på sopsortering och jag vill bidra till nästa års siffror, helt enkelt, och bidra till att minska på våra sopberg. Det känns bra. I samband med att köket var klart hittade jag dessutom till min Brfs källsorterarrum. Tidigare hade jag gått till en återvinningsstation med grejerna, men nu är det bara 30 meter från min port till ett stort rum med alla typer av sortering, från grovsopor, hemelektronik, lågenergilampor till mjukplast, wellpapp, metall och glas. Underbart!

Utanför mitt hus finns även en station för hushållssopor och en för matavfall (komposterbart). Vi har dessutom egna komposter som förser föreningen med blomjord. Perfekta förutsättningar med andra ord.

En utdragslåda med källsortering

Jag bestämde mig för att ha en djup utdragslåda under vasken. Bara att dra ut och släppa rätt ner i rätt fack, medan man ändå håller på med matlagningen. En hållare för kompostpåsen, en för hushållsavfallet, en för mjukplast och pappersförpackning (mest volym) och en liten för metall, glas, glödlampor och batterier.

En utdragslåda för sopsortering och källsortering

Lätt att tömma – det blir inte så mycket varje gång – och dessutom undangömt så att man slipper se röran. Jag är så himla nöjd med den här delen av mitt nya kök, som med alla delar, men just det här tänker jag nog på snudd på varje dag. Så enkelt att göra rätt, varje dag. Me like!

 

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa