Odlingslotten

Livet på lotten andra året

28 april, 2015

Nu har säsongen på lotten satt igång så smått, även om jag förberett med sådd och omskolning och avhärdning av en del plantor som mår bäst av att försås. Jag har även groddat potatis och jordärtskocka, och inhandlat sättlök: både gul lök och schalottenlök. På fönsterbrädena (och på balkongen på dagarna) hemma står tre olika sorters krasse, sommarslöja, sommaraster, rosenskära, solros, druvgurka (inläggningsgurka) och purjolök.

Jag har klippt ner de två rosenkvittenbuskarna rejält, funderar på om de ska grävas upp, de är så risiga och fula och ger ingen frukt. Men jag tog vara på några kvistar som står och blommar så ljuvligt persikofärgade i mitt sovrumsfönster nu. Intill min lott växer en forsythia som blommar men är i behov av en beskärning. Om inte annat tar min tid funderar jag på att ge mig på den efter blomningen, så blir det ännu vackrare nästa år.

I landen ska det så småningom sås gulbetor, polkabetor och rödbetor, fyra olika sorters morötter, persilja och dill. Jag har redan satt vitlöken, lite i sista stund i slutet av mars, och i lördags fick vi hjälp av Elvira och Sofia att sätta potatis och den mesta löken. Det blev amandine, en tidig fransk delikatesspotatis, bluebell, en sen sort, och sen en påse ekopotatis jag hade hemma som börjat gro. Det var härligt att se att det pappa och jag gödslade i höstas, prima hästgödsel, har gett effekt på lerjorden. Varje koka hade ett maskhål per kvadratcentimeter och det är härligt feta maskar överallt i jorden.

I helgen hoppas vi kunna få till en leverans av min nya redskapslår som min kusin som är snickare byggt ihop. Den hade jag tänkt ha på ett ställe på lotten, men tidigare i våras visade det sig att det området blir en stor pöl vid snösmältningen så det känns sådär. Alltså kommer jag att flytta på komposten istället, och byta plats på dem. Och uppgradera komposten, istället för ett sånt där fult kompostgaller blir det två komposter, så jag får till en efterkompost också, av små odlingskragar. Runt komposten tänkte jag sätta jordärtskockorna så döljs den lite av deras ståtliga grönska och blommor.

Sen ska vi få till en liten grillplats, utöka en blomsterrabatt, bygga ut jordgubbslandet, sätta rejäla träkanter runt varje land så att landen kommer upp lite, bygga spaljé vid uteplatsen, bygga häckhållare till hallonen som vi satte i höstas … Och lite annat smått och gott. Ett litet steg i taget. Så himla roligt att ha en kolonilott!

carnebro-potatis

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa