Internet

Sevärd dokumentär om hur porren influerar skönhetsindustrin och hur det påverkar oss

10 april, 2013

Jag läser sporadiskt ett gäng grymma bloggar, och i en av dem – Hej Blekk – fick jag tips om den här dokumentären på UR. Den heter Sexy Baby och är beskriven såhär:

Idag är all slags porr är tillgänglig via Internet och vi lägger ut intima bilder på sociala medier. Hur är det att vara kvinna när skönhetsidealen influeras av pornografin? Möte med tre kvinnor i USA. 12-åriga Winnifred säger att de flesta killar har porr-appar på sina mobiler. Laura är 22 år och sparar pengar för att göra en underlivsoperation hos en plastkirurg. Nicole är 32 år, före detta stripteasedansös och porrstjärna.

sexy baby

Det är intressant och sevärt, ur många aspekter. Den problematiserar mycket, och många tankar hinner fara igenom mitt huvud. Och så då Laura, som genomgår intimplastikkirurgi och skär bort det mesta av sina inre blygdläppar. Varför? För att de killar hon har varit med har konsumerat porr och pratar om kvinnors underliv som köttgardiner. Sic!

Laura berättar att hon själv skämtade med, tills hon förstod att hon själv var en av dessa förhatliga kvinnor med köttgardin. Den måste bort. Eller de, för hennes inre blygdläppar är alltså det som utgör den fruktansvärda köttgardinen.

Hon sparar i två år och kan inte tänka på något annat. Tar ett extrajobb för att betala för operationen. Läkaren som utför den är mer än lovlig opartisk där han utifrån någon slags (egen?) måttstock verkligen förstärker Lauras komplex, han gör bara intimplastikkirurgi för kvinnor och skär bort 5 par blygdläppar per dag ungefär. Och skrattar förmodligen hela vägen till banken.

Det sistnämnda gör ju inte kvinnostymparna i till exempel Afrika, som tack och lov minskar i antal hela tiden tack vare fantastiska människors arbete för att förändra kulturen som förespråkar könsstympning, men likheterna är sjuka. Förutom att västerländska kvinnor betalar för sin frivilliga stympning.

I dokumentären ser man också 12-åringarna titta på före- och efterbilder hos en annan kirurg på just blygdläppar och rynka på näsan åt det de kallar för alldeles galet stora. De har förmodligen aldrig sett särskilt många vanliga vaginor – som ju ska ha en köttgardin, full av blod, svällkroppar och känselceller som både skyddar underlivet och låter oss njuta av beröring och sex – men så enkelt och fort kan man påverka bilden av hur en kvinna ska se ut. För både män och kvinnor.

Skapa komplex som får oss att ytterligare stympa våra kroppar och befästa skeva kroppsideal. Få oss att bemästra våra kroppar istället för att njuta av hur fantastiska de är, ultimata och perfekta i sin naturliga form, med möjlighet att skänka sån otrolig njutning och tillfredsställelse. Att inte själv få känna efter vad man tycker om, trivs med och tänder på , istället för att få det berättat för en. Och få 11-åringar att intimraka sig med svampinfektioner som påföljd. 11-åringar. Då lekte jag fortfarande med Barbie och det var två år kvar tills jag började sminka mig.

Fyfan. Var ska det sluta? På riktigt. När lägger vi av med de här galenskaperna?

Det är inte det enda dokumentären fokuserar på, men det är en del. Se dokumentären, är min rekommendation.

 

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • #Blogg100 - en utmaning vi antar, på vårt sätt - Webbevakningsbloggen 11 april, 2013 at 10:50

    […] april: Skeva skönhetsideal och en bra dokumentär | […]