Internet

Tintin, pepparkaksgate och Disney – rena tomteverkstan

15 december, 2012
Den här dockan är den som klippts bort av Dinesy i Kalle Ankas jul

Mycket av allt det här är redan sagt av andra kloka personer, som Niclas, Anna och Jimmy. Men min hjärna och mitt hjärta och håller på att implodera över den flodvåg av kränkta reaktioner som dyker upp på Twitter och på Facebook så ofta nuförtiden.

Tintin, lilla Hjärtat och pepparkaksgubbar

Först var det reaktionen på att Tintin skulle flyttas till en annan del av serieteket som fick människor att till och med mordhota den konstnärliga ledaren. Wtf?

Under tiden uppmärksammades även Stina Wirséns Lilla hjärtat och alla brokiga. Där just Lilla hjärtat har stor likhet med pickaninnykaraktärer, något författaren inte avsåg/insåg och därför har slutat teckna just den karaktären, samt bett förlaget att dra tillbaka böckerna.

Sen skrev Närke Allehanda om en pojke som inte fick vara pepparkaksgubbe. Debatten rasade, folk skrev på Facebook att snart skulle allt brunt vara rasistiskt (vilket i sig blir lite roligt, eftersom fascism som ligger nära brukar kallas för brun), Facebookgrupper startades och ett kollektivt ramaskri ekade över medierna.

Bara det att NA inte hade gjort sin research ordentligt och kollat källorna och båda sidorna av storyn. Anledningen var nämligen inte att pepparkaksgubbar kunde uppfattas som rasistiskt utan att barnen valt bort den sången, och då plockade man bort pepparkaksgubbar ur tåget.

Disney klipper bort stereotypa fördomsfulla karaktärer

Och igår kom då nyheten om att Disney klipper bort några sekunders sekvenser i Kalle Ankas jul, i samband med att filmerna konverterats till HD. Såhär skriver Disney själva:

”Hej! I samband med att ’Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul’ uppgraderades till HD-kvalitet togs tre dockor bort i den filmsekvens som kallas ’Tomtens Julverkstad’ – en mörk, en blond och en i form av en äldre man – då de sekvenserna innehåller stereotyper som Disney inte vill stå bakom. Dessa sekvenser är inte avgörande för handlingen, men vi förstår absolut att vissa kan tycka att de har ett nostalgiskt värde och därför bli besvikna över detta beslut från oss. Hälsningar, Disneyredaktionen”

Vad är det då som klipps bort av Disney?

Det är sekvensen ur tomteverkstan med den blonda dockan, den svarta dockan, och dockan som föreställer en farbror med stor näsa (en judekarikatyr). Ett korrekt och affärsmässigt beslut. För vet ni vad? Kulturen är inget som inte kan förändras. Och den bild vi sprider via media påverkar vår uppfattning om våra medmänniskor och samhället. Kulturen är en viktig samhällsbärare och mycket av det som formar vår syn på saker, och ska vara förändringsbenägen.

Jag citerar Jimmys eminenta blogginlägg på temat: Kultur som krampaktigt håller fast vid maktstrukturer är inte kultur, det är propaganda.

Den här dockan är den som klippts bort av Dinesy i Kalle Ankas jul

Som ni ser på bilden ovan ur Tomtens julverkstad är den svarta dockan en karikatyr av hur svarta framställdes i framförallt i USA under större delen av 1900-talet, för att avhumanisera dem. Om du inte redan gjort det, läs alltså om Pickaninny  Caricatures på den här länken. Då blir det inte svårt att förstå Disneys beslut.

Att se skillnad på bilder

Om du tycker att det är svårt att förstå hur bilder kan tolkas, och vad de kan uttrycka rekommenderar jag å det varmaste att läsa Bibliobusters lilla bildskola. Den är väldigt kort men pedagogisk och förklarar väl hur bilder påverkar och analyseras. Den knyter an till både Lilla Hjärtat som jag nämnt ovan, och till pickaninny.

Inte mitt tolkningsföreträde

Jag, som vit och icke-troende, har inte tolkningsföreträde när det gäller svarta och judiska stereotyper. Det har de som tillhör den karikerade gruppen. Jag reagerar med medkänsla för dem som drabbas av bilderna, och har inga problem med att vårt samhälle formas till ett sympatiskt där vi visar hänsyn och medmänsklighet – utan fördomar mot etnicitet, religion, kön och så vidare. Helt enkelt, FNs förklaring om alla människors lika värde. Därför har jag svårt att bli upprörd över Disneys val att klippa bort sekvenser, eller att man ifrågasätter kulturella mönster.

Jag citerar Anna-Stina på Bibliobuster angående just svarta stereotypa bilder:

Om du fortfarande inte kan se att det här rör sig om olika typer av bilder, så vill jag ställa en fråga. Om du inte kan se, betyder det att din tolkning ska överordnas deras tolkning som det gäller? Dvs människor med afrikansk bakgrund och deras barn.

Vad spelar det för roll?

Ja, vad spelar alla de här sakerna för roll, egentligen? De spelar stor roll. De spelar nämligen rätt i händerna på de rasistiska tendenser vi ser i samhället just nu, och för varje nytt #gate med den här typen av förtecken och hundratusentals upprörda svenskar som inte riktigt tänkt till gnuggar nationalister, rasister och hela Sverigedemokratpacket sina händer.

Det händer dessutom ofta genom att den som reagerar och ifrågasätter kallas för PK-maffia. Som att politisk korrekthet vore något dumt? Vet du vad det värsta är? Det är SD som har lurat i dig det, om du tror att det är så. Jag tänker inte länka men testa att googla begreppet och räkna hur många resultat du får med sajten avpixlat som SDs sympatisörer står bakom.

Genom att sprida den här stämningen bidrar du till att SD får starkare ställning i Riksdagen, och vi närmar hos Tyskland på 30-talet. Eller för all del, Grekland idag. Vill du det? På riktigt?

Jag citerar min vän Martin:

Rasisternas propagandaapparat rullar hårdare än nånsin efter SD:s pinsamma höst. Alltid inom ramen för vad som inte kan kallas direkt rasistiskt men alltid med en obehaglig bismak. Jag vill uppmana alla mina vänner att fundera på vad som faktiskt bär den svenska kulturen. Är det en kaka? Är det en tecknad film? Är det en annan kaka? Eller kanske att påtvingas en konfessionell julavslutning i skolan?

För mig som svensk har det alltid varit vår vilja att hjälpa de som ligger ner som givit mig nationell stolthet. Få andra länder har kunnat visa upp lika generösa välfärdssystem. Få andra länder når upp till biståndsmålen. Få andra länder har så låg kriminalitet. Få andra länder tar emot fler flyktingar. Listan på Sveriges förtjänster kan göras lång. Det som gör oss framgångsrika är, menar jag, att vi aldrig har gett upp på människor, oavsett hur fallna de verkat vara. Det är denna tradition och kultur vi ska slå vakt om. Artefakterna har alltid varit utbytliga, det är vår mentalitet som gör oss svenska!

Word, Martin.

 

Läs källan och analysera

Varför blir folk så upprörda? Jag har så svårt att förstå det. Och det gör mig ledsen. Jag tror att de flesta av er som är upprörda skulle behöva läsa på, inte bara fånga några ord som andra skriver på Facebook. Gå till källan och läs hela historien, titta på länkarna här ovan och fundera ett varv till. Rannsaka om det verkligen spelar så stor roll. Fundera över din roll i samhället och vem du egentligen vill vara och framstå som – och i vilket samhälle du vill leva och uppfostra dina barn i.

Några av er tycker jag uppriktigt synd om. Jag såg nämligen samma citat som Jimmy igår:

Tänk om någon tycker att vårt supande på midsommar är kränkande, ska vi ta bort den traditionen också?

I framtiden kanske vi inte ens får önska varandra en vit jul.

Och jag svarar som Jimmy:

Det här måste sägas, om din upplevelse av julafton förstörs av att du inte får se tre sekunder av gamla unkna stereotyper, ja, då kan du inte ha någon vidare bra upplevelse av julen överlag.

 

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • aftonbris 15 december, 2012 at 11:43

  TACK! Mina applåder åt detta kloka inlägg!

 • Lyran 15 december, 2012 at 12:19

  Här är en till som klappar händerna.

 • Stefan Pettersson 15 december, 2012 at 12:43

  Bra skrivet. Tack.

 • Vit Jul 15 december, 2012 at 13:54

  Ja men titta nu får vi en riktigt vit jul utan svarta och judar precis som rasisterna vill ha det tack för att du hjälper till att göra julen lite vitare genom att se till så folk inte blir upprörda av att svarta och judar tas bort från vår härliga vita jul film och vita ras allt ska vara vit överallt så kan vi låtsas att det bara finns vita människor i den här världen vad skönt det ska bli så minskar vi självklart folks syn på svarta och judar.

  • Anna-Carin 15 december, 2012 at 15:29

   Svar till Vit Jul: Problemet är att bilden av svarta och judar i Tomtens verkstad är nidbilder, en skev fördomsfull stereotyp, och att det visas tjänar ingen på. Att visa upp alla typer av människor i sammanhang fria från stereotyper och fördomar är en helt annan sak. Men det är ju inte vad du förespråkar heller tyvärr.

 • Joakim Gyllin 15 december, 2012 at 14:35

  Bra skrivet och framförallt eftertänksamt. Dock är jag övertygad att liknelsen mellan SD och Tyskland på 30-talet är lika oeftertänksam som de många exempel du själv tar upp. Och detta är av några mycket enkla skäl: Nationalsocialisternas ställning påverkades i stor utsträckning av en nationell känsla av orättvisa gentemot Versaille-freden. Dessutom utnyttjade NS depressionen och dess efterverkningar på ett mycket slugt sätt. Båda dessa förutsättningar saknas för SD. För det andra så verkar idag 8 % ca tycka att SD för en politik som är bättre än något av de traditionella partierna. Detta klingar dåligt med det faktum att väldigt få verkligen vill representera SD, ie sympatierna skulle kunna (åtminstone i bästa fall) tolkas som en misstroendeförklaring mot den etablerade politiken. För det tredje har vi en mycket stark demokratisk tradition och en oerhört stark press, tanke och mötesfrihet i Sverige. Dessa saknades till stor del i Tyskland under NS uppgång (och sannerligen under deras styre).
  Därmed inte sagt att SD är ”ofarligt”, långt därifrån. Dock är jag av den (möjligen naiva) åsikten att vi som nation omöjligen kan vara så inihelsikes korkade i så stor utsträckning att vi skulle kunna få ett populistiskt, rasistiskt och omoget parti att ingå i regeringsställning. Särskilt så eftersom alla partier tar ett så tydligt avstånd från SD i alla frågor. (Nåja, FP har ju varit och fiskat i grumliga vatten förut…). Att ta debatten är att stå för det vi tror på och jag tror på människan som fantastisk, oavsett ursprung. Och SD, tja, de kan ta sig i brasan och titta på dålig kvalitet av Disney på julafton, ha endast pepparkaksgubbar i sitt Luciatåg (va fasen gör de där till att börja med? Lika obegripligt som tomtarna, som dessutom är hedniska i sitt ursprung om man nu skall vara noga…). Låt oss ta debatten med dem och alla andra som tycker att diskussioner om människovärde handlar om PK…

 • Ska våra traditioner bygga på otidsenliga stereotyper? (#pepparkaksgate #disneygate) | signerat || kjellberg 15 december, 2012 at 15:18

  […] det handlar om Disney så tar man själva bort otidsenliga figurer som utgör några sekunder i en film. Att detta sker är förmodligen bara en nyhet i Sverige för […]

 • Jennie 15 december, 2012 at 15:18

  Så då klipper vi hellre bort historia?! Vi klipper hellre bort de sekvenser som vittnar om hur exempelvis svarta blev behandlade förr (och än idag)? Är det inte sådant som verkligen inte borde klippas bort just för att vi heller inte ska glömma?! Tycker snarare att om exempelvis något barn skulle reagera, dock mot förmodan, på hur den svarta dockan framställs så är väl det ett perfekt tillfälle att berätta om hur hemskt de svarta har blivit behandlade och att utifrån en sådan ståndpunkt även arbeta på ”rätt- och feltänket”. Farligt att klippa och klistra i historia och vart drar man gränsen?! Vi får ju aldrig glömma det som varit och att sopa obekvämligheter under mattan hjälper INGEN!

  Se det för vad det var och lär av det! Lär och lär vidare!

  • Anna-Carin 15 december, 2012 at 15:35

   Svar till Jennie: Du gör det lite för enkelt för dig. Barn reagerar oftast inte genom att fråga utan tar bara in och internaliserar, som man säger, maktstrukturer. Det sker utan talade ord. De lär sig bara att maktordningen är sådan. Just därför är det helt korrekt att ta bort nidbilder av människor i kultur, framförallt för barn. Särskilt när det är i ett sammanhang som inte är problematiserande eller förklarande, som i Tomtens verkstad, som ju är att betrakta som ren underhållning. Hur många av svenska föräldrar tror du pratar med sina barn om det, om de ens ser strukturerna? Kommer du att ta upp det med dina eventuella barn medan ni sitter där, och lära det vidare? Även om de inte frågar, eftersom barn just väldigt sällan gör det runt den här typen av bildpåverkan.

   Att lära av historien får man göra på andra sätt, i till exempel undervisning där man även kan ha ett öppet forum och initiera frågeställningar. Det är just därför vi läser om andra världskriget, nazismen och förintelsen i skolan.

   Läs gärna den här artikeln också, om stereotyper som skaver: http://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/stereotyper-som-skaver/

 • Robert Huselius 15 december, 2012 at 15:28

  Är lite frågande till idén om att lämna över tolkningen av bilder till de grupper som är föremål för bilderna. Det låter fint, men hur är det tänkt att gå till? Är förutsättningen att så extremt heterogena grupper som ”mörkhyade” och ”judar” på något vis skulle ha en samfälld åsikt? Om inte, vilka av dem ska man lyssna på? Jag tror inte man kommer ifrån ansvaret att själv fälla sitt eget omdöme.

 • Deeped 15 december, 2012 at 15:37

  Vit jul har inte fattat nånting eller så är hen en av dessa märkliga SD-anhängare som kör motargument som är dumma så att folk ska tycka att motståndarna är töntiga.

 • Länkar som sammanfattning | Tonårsmorsa – Fatou 15 december, 2012 at 15:42

  […] Tintin, pepparkaksgate och Disney – Rena tomteverkstan […]

 • Lukasz Lindell 15 december, 2012 at 15:56

  Folk hänvisar till tradition hela tiden, kanske det värsta ordet jag känner till i sådana här sammanhang. Att hålla kvar något för att det är tradition är det sista argumentet någon kan ha för att motivera sin sak. Samma sak vore det att säga ”Vi har gjort så i 100 år, och så kan vi göra i 100 till”.

  Om man bortser från traditionen och istället tittar på saker för vad de egentligen är så är det inte alls konstigt att byta bort delar ur Disneys julfim.

  Kort och gott, du har så rätt så Anna-Carin!

 • Glenn 15 december, 2012 at 16:18

  Bra text men i just pepparkaksincidenten har du fel:

  http://na.se/nyheter/laxa/1.1911112-laxachefen-skolverket-gor-larare-osakra

  Av någon anledning är det bara NA som har publicerat det, de andra tidningarna som tog upp det nöjde sig med att det var ett missförstånd. Men nu har alltså skolan erkänt att de inte ville stöta sig med någon.

  • Anna-Carin 15 december, 2012 at 16:27

   Glenn: det är precis den artikeln jag länkar till i texten ovan. Anledningen är fortfarande att sången inte skulle vara med. Men i artikeln resonerar rektorn om att det är svårt att inte stöta sig med någon, och att skolverket inte gjort det enklare.

 • Jennie 15 december, 2012 at 16:33

  Jag och många med mig har tittar på detta klipp och inte har jag och många med mig fostrats inne att se ner på de svarta! Jag tycker och står fast vid att det har gått för långt!

  Och angående undervisning i skolan, fråga en 12-14 åring vad de vet om slaveri-tiden, de kommer att titta på dig som ett frågetecken! Så JA, jag är rätt för att mänskligheten glömmer fort!

 • Jennie 15 december, 2012 at 16:36

  Ursäkta stavning, min mobil jäklas med mig!

 • Kim J 15 december, 2012 at 16:42

  Det är kul att röstningen på aftonbladet av kanske snart 1 miljon läsare visar att 95% av de som röstar tycker Disney gör fel..

 • Det får vara nog nu | Bisonblog 15 december, 2012 at 16:45

  […] Tintin, pepparkaksgate och Disney – rena tomteverkstan – Anna-Karin Carnebro […]

 • Åsa Nilsson 15 december, 2012 at 16:57

  Hurra, hurra, hurra, hurra för Anna-Carin idag!

 • Kaisa 15 december, 2012 at 16:59

  Det som jag tycker är tråkigast är att de gjort om det till HD kvalitet, det är är ju det gamla som gör att det är så mysigt och speciellt:)

 • Mia 15 december, 2012 at 17:00

  ”Tänk om någon tycker att vårt supande på midsommar är kränkande, ska vi ta bort den traditionen också?”

  Ja!!!! Tänk så många barn som far illa under storhelgerna när föräldrarna super sig fulla.

  Ta tag i den debatten istället för att kasta förkortningar på varandra ang tre sekunder på julafton.

 • Glenn 15 december, 2012 at 17:10

  Ursäkta jag missade att det var den artikeln du länkade till.

  Dock står det i artikeln:
  ”Och då kom läraren fram till att det var säkrast att välja bort pepparkaksgubbarna, för att ingen skulle riskera att stötas av detta.”

  Jag tycker inte att du kan anklaga NA för att inte göra sin research korrekt. Först ville ju inte läraren kommentera och när skolan väl gjorde det ljög dom och skyllde på allergi + att de inte skulle sjönga pepparkakssånger sen kom det fram att det berodde på avsaknad av pepparkakssånger + det jag citerar från artikeln.

  Vi kan nog alla vara överrens om att läraren har agerat väldigt konstigt och det skulle inte förvåna mig om hen har drivit barnen till att inte välja att sjunga om pepparkaksgubbar, hen verkar ju ha en personlig agenda mot just pepparkakor.

  Och det är säkert inte lätt att leva upp till alla krav och riktlinjer som skolverket kommer med.

 • Anna-Carin 15 december, 2012 at 18:34

  Nu har jag ledsnat på alla rasistiska kommentarer som ramlar in här och som jag måste moderera (ovan är tyvärr bara en bråkdel). Jag stänger helt enkelt kommentarsfältet. Har ni synpunkter, skriv i andra kanaler. Det är ingens rättighet att kommentera på min blogg.

 • SD-retoriken och Disneyklipp | Elin Lundgren 15 december, 2012 at 20:58

  […] Allt om det sägs HÄR. […]

 • Lucka 15 – om allt annat än jul | Himmel & Ord 16 december, 2012 at 00:02

  […] jag redan länkat till på Facebook för att jag tyckte att den var så bra, ska jag länka till här också, utifall att någon missat den. Jag fastnade särskilt för ett citat i texten:Men jo. Det ska man. […]

 • Jag är stolt över att vara svensk. « 16 december, 2012 at 00:08

  […] scener ur Kalle Ankas jul. Om att vår kultur och våra traditioner helt plötsligt är hotade. Läs blogg inlägget här. Jag är himla stolt över att vara svensk, jag är stolt över vad Sverige har stått för, vad vi […]

 • 110 000 Kalle Anka-troll på samma ställe « Lukasz Lindell 16 december, 2012 at 07:57

  […] är hurvida det är bra eller dåligt att Disney klipper bort scener ur Kalle Ankas Jul. Eftersom Anna-Carin Carnebro redan skrivit så bra om ämnet tänkte jag inte gå in på det så mycket mer, utan kika på […]

 • Dagens saxade -Så mycket bättre « Indievargen 16 december, 2012 at 11:50

  […] har skrivit ner och sagt allt så mycket bättre än jag själv förmår i ett blogginlägg. Det  sammanfattar allt jag känner i […]

 • Disney gjorde rätt när de klippte | Karl Michael Jansson 16 december, 2012 at 12:48

  […] har också skrivit bra om det här: Tintin, pepparkaksgate och Disney – rena tomteverkstan Stereotyper som […]

 • Inbillningar » ”Rena rama tomteverkstan” 16 december, 2012 at 13:20

  […] pepparkaksgubbar, bortklippta sekvenser ur Kalle Ankas jul och så vidare. Sen ramlade jag över Carnebros fantastiska blogginlägg. […]

 • Ge inte rasismen makten « Världen, politiken och miljön 16 december, 2012 at 14:55

  […] jag inte kommer att göra anspråk på att ha uppfunnit hjulet så skickar länkar jag till Carnebro, en text som tar upp just detta. Jag kommer skriva kort om det men fokus ligger på […]

 • Zarah-Lou » Disney gör rätt! 16 december, 2012 at 15:50

  […] Mörkhyade ser inte ut såhär, och det VET vi idag! Och precis som kloka, kloka Anna-Carin skriver om här (läs FÖR FAN!) så har inte DU eller JAG som vita kristna (nåja..) någon rätt att säga vad […]

 • Svensk rasism - diskriminering på arbetsmarknaden | Svensson 16 december, 2012 at 18:13

  […] Bloggat: Benulic, Carnebro, Jimmy Asklund, Borgarmedia om rasism etc: SVT Debatt1, 2, DN, SVD1, 2, 3, 4, GP1, 2, 3, 4, 5, HD, […]

 • Sociala medier, källkritik och rätten att tycka. Nyanserat. « Life of Lisa – feat. Stella By Stardust & Miracle Max 16 december, 2012 at 21:46

  […] bästa inlägget jag läst i de debatter som pågått på senare tid är detta. Snälla, ge denna text 5 minuter, den är så otroligt viktig och […]

 • Stereotyper och dockor « Helena Trotzenfeldt 17 december, 2012 at 06:44

  […] Carnebro, Fatou […]

 • En rapp luciamorgon | Avtryck & funderingar 17 december, 2012 at 17:50

  […] m.m. Jag blev mycket förtjust när jag läste vad Anna-Carin Carnebro skriver i sin bloggpost Tintin, pepparkaksgate och Disney – rena tomteverkstan. Så mycket klokhet. Läs […]

 • Disney, Pickaninny och Bosse Hansson | signerat || kjellberg 17 december, 2012 at 21:55

  […] att enbart se det som en storm i ett vattenglas utan värde är att göra det till något som är absolut helt […]

 • Ta en stunds eftertanke! | Frejas funderingar 18 december, 2012 at 17:37

  […] Om du vill läsa mer om stereotyperna och andras resonemang om det här, som jag skriver under på kan du läsa det hos Anna , Lady Dahmer. och allra bäst skrivs det hos Carnebro! […]

 • Tomtens verkstad | callehanda 18 december, 2012 at 22:53

  […] göra ett inlägg i Disneydebatten är väl att slå in en öppen dörr och bara tala för de redan frälsta, men jag måste få ur mig några […]

 • Instagram, flickr, ett roligt jobb och DYAC | evelinaander.se 19 december, 2012 at 09:34

  […] Anna-Carin skrev häromdagen en bloggpost, Tintin, pepparkaksgate och Disney – rena tomteverkstan, som spred sig som en löpeld. Om du inte har läst det ännu tycker jag du ska göra det, oavsett […]

 • Episod 7 — Jävla Julspecial 19 december, 2012 at 20:20

  […] Carnebro.se om alla kränkningar och disney bl.a http://carnebro.se/blogg/internet/tintin-pepparkaksgate-och-disney-rena-tomteverkstan/ […]

 • En timmes lugn och eftertanke « Vi lever mest bara på känn 25 december, 2012 at 23:30

  […] […]

 • Varför? | pleaserethinkthis 9 januari, 2013 at 13:57

  […] återkommer) och istället tipsa om två länkar där bloggare behandlat detta tema väldigt bra! Carnebro  och Ett afrosvenskt […]

 • Nio år som bloggare - reflektioner 2 februari, 2013 at 15:01

  […] ena skrev jag före jul och det handlade om smygrasismen i vårt samhälle och att tänka efter: Tintin, pepparkaksgate och Disney – rena tomteverkstan. Det fick 30 658 Facebooklikes och gav över 100 000 besökare till blogginlägget. Galna siffror. […]

 • Allt som är fel med Kalles jul-debatten i en bild | Ajour 22 mars, 2013 at 22:07

  […] I övrigt har Wistikent skrivit bra, liksom Carnebro. […]

 • Disney gjorde rätt när de klippte | KMJ 22 april, 2013 at 09:37

  […] har också skrivit bra om det här: Tintin, pepparkaksgate och Disney – rena tomteverkstan Stereotyper som […]