Personligt

Tjälknöl på skinkstek

Det här är ett inlägg från min gamla blogg. Publicerar det här på nytt eftersom jag lovat Björn receptet, som älskar tamarisoja. Dessutom är det ett kalasgott och enkelt recept!

På nyår hade vi knytis. Jag gjorde en favorit i repris från 2006: tjälknöl på skinkstek. Lätt som en plätt, det gäller bara att planera för det tidsmässigt.

Så vad är det jag gör då? Jo, jag köpte skinkstek hos SO Larsson på Saluhallen. Det blir med andra ord en ”falsk” tjälknöl, eftersom jag inte gör den på nöt eller vilt.

Men det blir gott ändå! In med steken i frysen och se till att den blir rejält djupfryst. Från djupfryst direkt in på nedersta falsen i ugnen på mellan 75 och 100 grader i upp till 12 timmar, beroende på mängden kött.

Efter två timmar kan man köra i en termometer, och när köttet är mellan 65 och 70 grader tar man ut det, och låter det eftersteka i folie till 75 grader. Annars blir det lätt torrt.

När köttet fortfarande är varmt blandar man till en marinad och lägger köttet i dubbla plastpåsar med marinad.

Marinaden:

1 ½ dl soja (allra godast är Tamarisoja, Renée Voltaire har en ekologisk)
½ dl vinäger
3 msk honung
4 krossade vitlöksklyftor
½ msk grovt krossad svartpeppar
1 msk örtkryddor (jag använder rosmarin, hemmaodlad)

Mammas tips är att sticka flera hål i köttbiten så att marinaden kan tränga djupt in. Sug ur luften och knyt till påsen, låt ligga 2 dygn i kylen. Vänd då och då.

När köttet är färdigmarinerat skär man det i tunna skivor, bäst är i en skärmaskin. Sen lägger man upp det fint och serverar med till exempel potatisgratäng och en god sås.

Man kan också skära köttet först och sen lägga i marinad, men då bara i några timmar. Köttet kan ibland kännas saftigare på så vis.

Gillar katter och hundar, drömmer om hus på landet med trädgård och natur, passerat 30-strecket. Gillar loppisar, resor, min familj, vackra saker, webben och mitt jobb. Bloggar om det som intresserar mig (och om mig). Skriver en del om hur det är att vara jag, ur aspekten typ-1 diabetiker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.