Inredning & pyssel

Ny lampskärm av loppisfynd

11 juni, 2010

När jag skrev inlägget om hur manrenoverar en lampskärm, pratade jag också om att göra ett inlägg om hur man gör en modern lampa av loppisfynd. En sån lampa som till exempel Mio säljer. Det inlägget kommer här.

Hitta en fin lampfot som du tror passar din nya skärm. Viktig är att den ser ut som bilden nedan på sockeln, med en avtagbar yttre ring (krage). Den här fyndade jag på rea på Europamöbler för 99 kronor.

Lampfot från Europamöbler.

Du behöver en strippad lampskärm av den här formen. Jag köpte min på Kvibergs marknad, då  var den klädd med halm och hade en extra metallring under som jag knipsade bort. 50 kronor gav jag för den.

Strippad lampskärm med rätt form

Du behöver ha resårband och en ganska stor säkerhetsnål.

Resårband och säkerhetsnål är viktigt

Du behöver också ha en lågenergilampa till själva lampan. Välj gärna en som har ett varmt ljus, det finns sådana nu.

Lågenergilampa med varmt ljus

Du behöver också ett tyg, gärna ett som liknar satin eller siden med vacker lyster. Själv tog jag en panelgardin av polyester, del av ett par på Ica Maxi för 99 kronor.

Måtta ditt tyg så att det passar runt lampskärmen, på höjden. Längden på tyget bör vara minst det dubbla för att få till rynket. Sy två kanaler, fållar på båda längd-sidorna, men sy inte igen dem på kortsidorna. Där ska du föra in resåren.

Panelgardin från Ica Maxi

Nu är det dags att göra själva rynket. Klipp av en bit resår lagom för att passa runt öppningen i lampskärmen, plus lite extra för att kunna hantera och knyta ihop. Fäst den stora säkerhetsnålen i ena änden av resåren.

Fålla gardinen så du får kanaler att föra in resåren i

Använd säkerhetsnålen för att få styrsel på resåren och föra resåren igenom fållen.

Dags att göra själva rynket

Håll fast i den ända på resåren som du inte har satt säkerhetsnålen i. Jag brukar hålla den mellan tänderna om jag behöver använda båda händerna. Man kan också använda två säkerhetsnålar och fästa änden med den andra.

Håll fast i änden på resåren

Dra ihop ändarna och vecka tyget till en lagom stor ring, måtta med lampskärmen. Ta bort säkerhetsnålen och knyt ihop ändarna med dubbelknutar. Klipp av ändarna och göm knuten i fållen.

Jämn fördelning av rynkorna

Då var ena sidan klar. Placera lampskärmen ovanpå innan …

Ena sidan klar

… du sträcker upp tyget och gör samma på andra sidan.

Andra sidan på väg att bli klar

Dra ihop ändarna på resåren och fördela tyget jämnt över den, så att det veckar sig snyggt. Se också till att tyget sitter jämnt över hela lampskärmen.

Dra ihop resåren

Klipp av ändarna på knuten och göm den innanför fållen.

Klipp av coh göm ändarna

Nu är det dags att montera! Skruva av den yttre ringen på lampfotssockeln. Sätt på lampskärmen på den tomma sockeln, stick ner handen i öppningen på lampskärmen längst upp och skruva på ringen på sockeln, så att den fäster lampskärmen på lampfoten.

Kragen sitter på sockeln med skärmen emellan

Resultatet:

Lampa släckt,

Släckt lampa

Lampa tänd.

Lampa tänd

Snyggt va? Och till en kostnad av 200 kronor (resår, lampa och säkerhetsnål hade jag ju redan) istället för 1 290 kr.

Självklart kan du lika gärna göra en taklampa. Ordna ett takupphängningsset och montera enligt anvisningarna. Varför inte med en snygg retro-textilsladd? (Jag har hittat svart textilsladd på Åhléns, men vet inte om de har längre).

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Göra om en lampskärm » Carnebro 10 februari, 2013 at 15:57

    […] har visat hur jag renoverat och för hand sytt om två gamla lampskärmar, och hur jag gjort om ett loppisfynd till en modern lampa. Nu i och med att mitt kök börjar bli färdigt har jag också gjort om en taklampa – och […]