Inredning & pyssel

Sy babyvantar utan tumme – superenkelt!

13 oktober, 2013
Sy babyvantar

När jag ändå sydde babymössa, så sydde jag även babyvantar. Det är superenkelt, men lite pilligt eftersom det är så smått. Och just eftersom babyhänder är så pyttiga och så gulliga, behövs ingen tumme på vantarna. Jag vet ärligt talat inte ens hur jag skulle få på en vante med tumme på min tremånadersbäbis så det här passar perfekt.

Jag tog aldrig mönstret på vantar från Jenny så det har jag hittat på själv efter att ha sett hennes förlaga. Men det är knappast någon rymdforskning, och några mått på mönstret behövs inte heller. Måtta din bäbis hand, lägg till sömsmån och sy lite på en höft. Tygåtgången är minimal, blir det fel, sy en ny. Befriande, va?

SY BABYVANTAR

DET HÄR BEHÖVER DU

Trikåtyg
Muddtyg

SÅHÄR SYR DU DINA BABYVANTAR

Den rundade mönsterbiten är för trikåtyget och den raka biten är till mudden. Gör dina egna mönster, och klipp ut så att du kan lägga på tyget. Jag använde bakplåtspapper till de här.

Mönstret för babyvantar

Lägg ut det rundade mönstret på trikåtyget och klipp två stycken former på dubbelt tyg, så att du har fyra delar. Du kan lägga mönstret mot vikt kant, och klippa i ett stycke så slipper du sy på ena sidan, om du vill. Gör du så har du två delar.

Lägg det raka mönstret på muddtyget och klipp ut två bitar. Passa på vilket håll du klipper i muddtyget, så att du får resåreffekten på rätt håll. Det är lätt att göra fel, kan jag berätta. Harkel.

Alla delar till dina babyvantar

1. Lägg trikåtyget räta mot räta och sy fast så du får en vante. Upprepa med den andra delen så du får två vantar. Se bilden ovan.

2. Vik muddtyget på mitten på bredden, räta mot räta, och sy en söm på kanten så du får en ring. Se bilden ovan.

3. Vik muddringen på mitten på längden, räta mot räta. Nåla fast på kanten av vanten, räta mot räta, så att den öppna delen av ringen nålas mot kanten på vanten.

Sy fast mudden på babyvanten

4. Sy ihop vanten med mudden, var noggrann så att tygerna sitter ihop med varandra.

fastsydd-mudd-på-babyvante

5. Vänd på mudden.

Babyvante!

6. Voíla! Vanten är klar! Upprepa med den andra vanten.

VILL DU FODRA BABYVANTARNA?

fodrad-bäbisvante

Då gör du trikåmönstret en gnutta större, och så klipper du ut fyra delar (alternativt två delar om du lägger på vikt tyg) i mikrofleece eller plysch i originalstorleken. Sedan syr de foderdelarna på samma sätt som trikådelarna, och stoppar in foderdelarna i trikåvantarna, aviga mot aviga. Sedan på med mudden och sy fast. Det blir tjockt för symaskinen att sy men det går.

Sy babyvantar

Mössa, dreggelhalsduk och vantar på världens sötaste modell, min bäbis :)

 

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Sy dreggelhalsduk | Carnebro - En del av Anna-Carin 15 oktober, 2013 at 20:20

  […] vantar, och såklart dreggelhalsduken också. Den sistnämnda är kanske den trixigaste av de tre, men […]

 • Sy en lättsydd barnmössa | Carnebro - En del av Anna-Carin 15 oktober, 2013 at 20:34

  […] av hur jag gjorde, ifall du också vill sy. Barnmössan kommer här, dreggelhalsduken och babyvantarna får egna inlägg.Man kan säkert gör annorlunda eller bättre, men så här gjorde […]

 • petra 14 september, 2014 at 11:39

  Perfekta beskrivningar. Men ifall man inte har sin bebis på utsidan än och vill sy vantarna..har du något ungefärligt mått? Tack på förhand

  • Anna-Carin 28 september, 2014 at 20:58

   De jag har sytt har lämnats vidare till andra bäbisar, så jag kan tyvärr inte mäta. Men gå till t ex HM och kolla hur stora deras bäbisvantar är och använd samma mått!

 • Lisa 1 oktober, 2015 at 08:35

  Blev inspirerad och provade jag också ;)