Inredning & pyssel

Sy en lättsydd barnmössa

11 oktober, 2013
Sy en barnmössa, eller mössa för barn och baby

En dag för en tid sedan träffade jag på Jenny i min föräldragrupp på Ohlssons tyger. Jag var på jakt efter plastad frotté, och hon köpte tyg till att sy mössa till sin bäbis och sin kompis som snart skulle få en bäbis. Jag blev lite nyfiken, så hon tog med sig sitt mönster som hon hade till nästa gång vi sågs.

Det var vackert utklippt på tomtemönstrat omslagspapper och jag ritade av det på bakplåtspapper som ju funkar utmärkt som mönsterpapper. Och sen bar det av till mamma i Göteborg och hennes syateljé – vilken lyx att ha ett helt pysselrum där man ständigt kan ha alla grejer framme, stora bordsytor att klippa till på och inte minst, en overlockmaskin. Lyx!

Medan lilleman och mormor hade detmysigt ihop gottade jag ner mig i mina syprojekt: barnmössa, dreggelhalsduk och vantar. Jag gjorde två varianter i olika tyg, där den ena var ofodrad och den andra fodrad. De fodrade gjorde jag i lite större storlek till vintern, eftersom lille sorken växer som ett solrosskott.

Nu tänkte jag ta mig friheten att dela med mig av Jennys mönster och min beskrivning av hur jag gjorde, ifall du också vill sy. Barnmössan kommer här, dreggelhalsduken och babyvantarna får egna inlägg.Man kan säkert gör annorlunda eller bättre, men så här gjorde jag.

LÄTTSYDD MÖSSA TILL BABY ELLER BARN

DU BEHÖVER

Ca 40×70 cm trikåtyg, beroende på mönster etc
Tråd
Papper för att klippa ut ett mönster, t ex bakplåtspapper
Måttband

GÖR SÅHÄR

Mössan är enkelt konstruerad, man syr en avlång tub som man sedan viker in så att den är dubbel över barnets huvud. I och med att det är trikå sitter den ganska bra på huvudet och fungerar ett lite längre tag storleksmässigt. Det går relativt fort att göra den, just för att den är så enkel, men det är lite lurigt att sy i trikå eftersom det är så stretchigt å andra sidan.

mönster för att sy en barnmössa

Mitt mönster är 18 cm på bredden, vilket ger en diameter på 36 centimeter (luras inte av att bilden ligger ner). Mitt barn har 38 cm runt huvudet (det mäts på BVC) och mössan sitter perfekt. Köpta mössor i storlek 40-42 sitter lite för stort på min bäbis om du behöver en fingervisning. Mät och anpassa mönstret efter ditt barn, men tänk på att det är lite stretch i tyget. Längden på mönstret är 32 centimeter och det ger lite luft i toppen, så behåll gärna den ration när du justerar mönstret.

1. Rita upp ditt mönster på ett papper och klipp ut, som du kan lägga på tyget.

2. Lägg tyget dubbelvikt i ena långsidan och nåla fast mönstret. Tänk på eventuell mönsterpassning.

3.Klipp ut tyget.

4. Nåla ihop sidorna räta mot räta, men låt bli de två mittsnitten.

5. Sy ihop sömmarna, och lämna ett litet hål ganska långt upp på en långsida. Det är för att du ska kunna vränga mössan rätt som du lämnar hålet.
Nåla och sy ihop barnmössan
6. Nåla ihop de två mittsnitten med varandra så att sömmarna kommer att bilda ett kors i topparna. Det ger mössan sin form.
Nåla ihop sömmarna å att de bildar ett kors
7. Sy sömmarna.
sy ihop sömmarna som ger barnmössan sin form
8. Vräng mössan rätt.
Vräng barnmössan rätt
9. Nåla ihop det lilla hålet och sy en nätt raksöm. Att du placerade hålet långt upp på en långsida gör att du kan vika in det på insidan av mössan och gömma det.
Sy ihop med en nätt söm
10. Vik in den ena delen i den andra, et voíla! Din mössa är klar.
Voíla! Din barnmössa är klar!

 OM DU VILL GÖRA EN FODRAD MÖSSA

Vill du göra en fodrad mössa? Då får du tänka att du delar mössan i två delar och viker in, istället för en lång korv. Du behöver foga ihop två tyger till mössan, där du vänder fodret inåt. Du kan använda lite mindre trikå, ca 40 x 35 cm, och behöver du dessutom ca 40×35 cm mikrofleece eller velour till fodringen. För att det lite tjockare fodertyget ska kunna passa i mössan behöver du öka storleken på trikåtyget du klipper ut 1/2-1 centimeter överallt. Fodret klipper du i det vanliga mönstret, så att det är lite mindre än trikåtyget med den extra tygmånen.

Istället för att klippa en enda avlång trikåbit viker du mönsterpappret på mitten och klipper ut i dubbelvikt tyg (plus den extra tygmånen). På så sätt får du bara en överdel av mössan. Sen gör du samma i fodertyget. Du syr delarna likadant i överdel som ovan, men får lägga till ett moment där du syr ihop foderdelen med trikådelen, så att du kan vika in fodret i trikådelen. Enklast är att nåla det räta mot räta och sy en söm, men lämna ett hål så att du kan vränga det rätt. Sedan syr du igen hålet för hand eller med en nätt raksöm, där du viker in kanterna och nålar först.

Lättsydd babymössa

Bild på färdiga mössan, men här hade jag justerat mönstret lite så den är lite stor än.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Sy babyvantar utan tumme - superenkelt! | Carnebro - En del av Anna-Carin 13 oktober, 2013 at 08:03

  […] jag ändå sydde babymössa, så sydde jag även babyvantar. Det är superenkelt, men lite pilligt eftersom det är så smått. […]

 • Sy dreggelhalsduk | Carnebro - En del av Anna-Carin 15 oktober, 2013 at 08:38

  […] Mössa, vantar, och såklart dreggelhalsduken också. Den sistnämnda är kanske den trixigaste av de tre, men användbar och roligt att ha alla tre delarna. Så om du vill ge dig på även halsduken kommer instruktionen här. […]

 • Andreas 5 april, 2014 at 13:50

  Hej Anna-Carin
  Krävs en overlockmaskin för att sy barnkläder? Och de där tygerna du nämner, de ekologiska, vart hittar man dem i Stockholm?

  • Anna-Carin 5 april, 2014 at 17:44

   Hej själv!

   Jag har ingen overlockmaskin, men jag kan ställa in ett vred på elastiska tyger, och så väljer jag en söm som både zickzackar och syr raksöm samtidigt. Det funkar bra tycker jag. Köpte mina ekotyger när det var symässa i Älvsjö, och den enda som jag minns att jag handlade av där var Strömming Design, där du kan handla online. Testa annars att googla efter e-butiker med eko barntyger (många har fruktansvärt fula mönster, så man får leta en del). Lycka till!

 • Elin 20 november, 2014 at 08:28

  Hej!
  Tack för bra beskrivning, dessvärre är jag trög och fattar inte steg 6.
  Hur ska korset skapas?
  Om du har lust att svara!

  Mvh Elin

  • Anna-Carin 15 december, 2014 at 23:15

   Ja, du, nu har jag klurat ett tag men jag kan inte förklarat bättre än i inlägget. :( På bilderna ser du ju mittsnitten på mössan, de som ser ut som klippta V:n, som du låter bli när du syr sidsömmarna. De lägger du sedan mitt emot varandra och nålar ihop. Och så syr du ihop, tvärs över de två sidsömmarna (som ju slutar strax innan mittnitten). Vet inte om det hjälper men jag hoppas det.

 • Sanja 28 januari, 2015 at 18:48

  Hej!
  Jag undrar hur du vet hur stort mönstret ska va på bredden/höjden? Ska sy en mössa till ett barn som har huvudomfång på 49cm. Ska ge den som present så kan inte direkt prova den på henne

 • Felicia 30 augusti, 2016 at 06:51

  Hej!
  Förlåt för en kanske dum fråga… Vad är det för tråd du använder? Är det vanlig tråd eller krävs elastisk tråd?

  Med vänlig hälsning,
  Felicia

  • acc 1 januari, 2017 at 18:55

   Helt vanlig tråd!

 • Kimberley 24 februari, 2017 at 18:57

  Vilket bra mönster! Mössan tog ju på riktigt inte mer än 20 min att sy, hur enkelt som helst och fint blev det. Tack!

 • Mössor av jerseytyg – Maries blogg 9 september, 2017 at 21:13

  […] här hemma som mall och ritade av den på bakplåtspapper. Sedan följde jag instruktionerna på denna sidan. Jag sydde även dit ett vikt bommulsband på det som blev insidan av mössan, för […]