Igår till kalaset hade jag bakat en ny typ av tårta istället för min sommartårta. Behöll idén om att göra den i långpanna ändå, så smart när man är många. Och, om jag får säga det själv, så blev den nåt så in i vassen god.
Här kommer receptet:
Marängtårta med crisp och citronkräm
Receptet är för en tårtbotten i en långpanna som man delar på mitten och på så vis gör två tårtbottnar av. När jag gjorde tårtan igår dubblade jag satsen och gjorde två långpannor, och det går bra att dubbla rakt av.
Marängbotten
4 äggvitor (spara äggulorna till smörkrämen)
2 dl socker
3 dl Kellogs Rice Crisp
Vispa äggvitorna hårt, tillsätt sockret och vispa igen. Vänd på bunken och gör marängtestet: om smeten stannar i bunken är det godkänt. Vänd ner flingorna.
Bred ut på smort bakplåtspapper i en långpanna. Pensla pappret antingen med smör eller med rapsolja. Jag använde det sistnämnda, mycket enklare och lämnar minimalt med smak. Grädda mitt i ugnen i ca 80 minuter 125 grader.
Låt tårtbottnen svalna en aning i långpannan innan du vänder upp den och drar bort pappret.
Citronsmörkräm
4 äggulor
1 dl socker
1 msk mjöl
1 dl grädde
75 g smör
1 pressad citron
Tvätta citronen och riv skalet – jag fick användning för mitt ciseleringsjärn äntligen! – om du vill använda citronrivet som dekoration på tårtan. Mycket av smak och framförallt doft sitter i skalet så det kan höja tårtan en aning.
Lägg alla ingredienserna utom smöret i en kastrull. Vispa och sjud – inte koka! – tills krämen tjocknar. Ta av kastrullen från plattan och klicka ned smöret, rör till en slät kräm. Låt krämen kallna innan du monterar tårtan.
Gör du en liten tårta, delar du botten i två lika stora delar. Bred ut smörkrämen så att den täcker den ena bottnen, lägg den andra bottnen ovanpå. Täck hela tårtan med vispad grädde och kom ihåg att ha en nypa socker eller vaniljsocker i grädden. Skiva jordgubbar och dekorera, strö ut citronskalet. Jag gjorde en liten blomma av myntablad också.
Tänk på att inte montera tårtan för tidigt, marängbottnen mjuknar av smörkräm och grädde. Marängbottnarna går utmärkt att frysa också!
Husmorstips 1: med socker i grädden blir det inte bara godare, det går snabbare att vispa den.
Husmorstips 2: om du vispat grädden för hårt, häll i en liten skvätt ovispad grädde och vispa kort så får den en mjukare konsistens igen.
Oh jösses, den verkar oerhört smarrig. Ska göra ett tappert försök efter semestern att bygga ihop den efter dina instruktioner.
Gör det! Den är riktigt god och inte alls särskilt svår att göra.
De bottnarna gör jag ibland oxå. Men den där citronkrämen verkar rent av förödande god! Ska genast slarva bort receptet i #evernote ;)
Smaskig tårtan ser ut och jag anar doften med fräsch citrus :-)
Jag brukar baka de bottnarna och ha en chokladkräm och grädde mellan. Uppskattat och smart med bottnarna i långpanna för de stooora festerna.
Kram Maria
Åh, en av mina favorittårtor, fast varianten med chokladkräm är vanligast förekommande. Har också ätit den med vaniljsmörkräm i, men det blev lite för sött. Och eftersom jag älskar citron måste jag absolut prova din citronkrämsfyllning!
Om man gör den med chokladfyllning så tycker jag inte alls det gör något om det blir en bit över, som man äter dan efter. Marängen blir liksom seg istället för krispig. Vet inte om den blir soggig och blöt av citronkrämen – då är det ju trist. Men seg dagen-efter-tårta är heeeelt ok.
Aha, chokladkräm också. Det lät gott. Med citron och jordgubbar blev den sommarsöt och lite frisk. Till vinterns fester (?) får jag testa med choklad. Tack för tips!
[…] sommartårtan som Anna-Carin har bakat som krispade ordentligt i marängen. Anna-Carin har bloggat receptet på tårtan eftersom den var så […]
Går den frysa med smörkrämen? Tänker att det skulle vara smidigt att förbereda så långt och bara ta upp och vispa grädde och ha på bären…
Det vet jag inte, har inte provat.