Preggo & barn

Insulinbehovet under graviditeten

1 juni, 2013
Sensor och mätare för vävnadsglukos

Idag hade jag telefonuppföljning med en av de två läkare som sköter det som kallas för diabetesronden på specialMVC. Det innebär att jag inte träffar min vanliga diabetesläkare nu under graviditeten, utan att två läkare från diabetesmottagningen på SÖS som har just graviditet och diabetes som specialistkunskap gör rond en gång i veckan på SMVC och träffar diabetespatienter. Både såna som jag som har typ 1, men även typ 2 och graviditetsdiabetes ifall den innebär komplikationer.

Jag har hittills gått på diabetesrond i snitt var fjärde vecka. Under slutet av den andra trimestern och början på tredje dröjde det sex veckor, för då sker inte så mycket förändringar vad det gäller insulinbehov. Sen har jag alltid tillgång till läkarna via e-post om jag behöver. Det är bra, även om jag inte har använt det förrän nu.

Insulin, blodsocker och doser

Det viktigaste under en graviditet för en typ 1 diabetiker är ett lågt och jämnt HbA1c, det vill säga blodsockermedelvärde. Under 60 sägs vara optimalt för att undvika komplikationer och att barnet är friskt. Men det får gärna vara ännu lägre, så länge mamma och barn mår bra. Det luriga är att själva graviditeten också ställer till det när man försöker ha ett jämnt blodsocker.

Basics: blodsockret sänks av insulin (och i viss mån fysisk aktivitet), höjs av insulinbrist, kolhydrater, stress, andra hormoner, infektioner och lite annat smått och gott. Insulin är själva nyckeln som låter kroppens celler använda energin och näringen i det vi äter. Insulin är livsnödvändigt.

Alltså måste jag tillföra insulin i en regelbunden dygnsdos, det som kallas för basaldos, och även till måltider för att täcka kolhydrattillskottet. Det sistnämnda kallas måltidsdos, eller bosuldos om man som jag har insulinpump. Som icke-gravid och icke-nydebuterad diabetiker har man ofta en basaldos man inte justerar så ofta i, om man inte gör livsstilsförändringar. Bolusdoserna beräknar jag efter hur mycket kolhydrater det är i det jag äter. Målet är att ha ett jämnt blodsocker hela tiden.

Insulinbehovet varierar under graviditeten

Att ha diabetesrond ofta är bra under graviditeten. Alla gravidhormoner och fostrets utveckling ställer till det en hel del, och vi som är gravida jobbar som sjutton med att ha bra blodsocker. Sönderstuckna fingertoppar av alla blodsockermätningar för standard. Det är inte alltid så heller att de knep och sätt man känner till fungerar just under graviditeten. Så stödet är nödvändigt.

Under de allra första veckorna hoppade blodsockernivåerna runt för mig, helt oförutsägbart ibland. Det beror tydligen på hormonomställningen, som skapar lite stök och bök. Under slutet av första trimestern och början av andra, blev jag plötsligt väldigt insulinkänslig och kunde inte ens promenera i 10 minuter utan att hamn på 2 i blodsocker, även om jag ställt ner basaldosen till hälften.

Och nu är jag inne en bit i tredje trimestern när insulinbehovet ökar hela tiden. Vid samtalet idag konstaterade min läkare att vi har ökat min basaldos med 50 % sedan februari. Idag gjorde vi ytterligare en justering, så nu är min basaldos 40 enheter, mot 36,1 nyss. Den totala dygnsdosen, basal + bolus, är ännu mer. Bolusen varierar mellan 25 och 35 enheter per dygn.

Ett exempel på förändringen

Innan jag blev gravid tog jag 1,75 enheter för min frukost. Ett ägg, en knäckebrödsmörgås med kaviar och en kopp te med mjölk i. Nu tar jag 6 enheter för samma frukost. Trots att det är exakt samma kolhydratsmängd. Då blir skillnaden i insulinbehovet väldigt tydlig.

Framåt då? Det är ju en sådär 7-8 veckor kvar till nedkomst, och man brukar räkna med att insulinbehovet ökar fram till 2 veckor innan förlossningen. Då stannar det av. Direkt efter förlossningen och de närmaste 24 timmarna måste man sänka alla doser med minst 50 %, ibland mer. Oftast går man tillbaka till doserna innan graviditeten.

Ska man amma finns det fler aspekter ändå, men mer om det i ett annat inlägg.

 

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Lena 8 september, 2013 at 15:48

    Jätteintressant inlägg! Är också typ 1:a, sedan 2003, och vecka 22 nu. Har hittills haft en väldigt lätt graviditet, om man bortser från illamående och kräkningar till v. 15 med många hypon som följd. Väntar på det där ökade insulinbehovet, har precis som du fått minska rejält på mina doser. Har CGM sedan november och tackar den för mitt fina Hba1c.
    Ja, ville egentligen bara tacka för en bra blogg (bloggar) och önska dig grattis till ”arvsprinsen”! Kram

  • Ulrika 3 augusti, 2016 at 07:16

    Hej!

    Jag är typ 1:a och undrar om du märkte hur bs-nivåerna förändrades när du blev gravid?

    Blev de t ex högre eller lägre innan du gjorde det första graviditetstestet, eller låg det som vanligt?

    • acc 1 januari, 2017 at 18:56

      Jag visste ju exakt när befruktningen skedde, så jag kollade typ blodsockret varje timme och justerade därefter. Minns inte om det var någon trend, tyvärr.