Eko-reko

Att unboxa en köttbox

12 april, 2011

Den 21 februari beställde jag en färsbox från Gröna Gårdar. Prima gräsbeteskött från ostressade djur som bara får äta klövervall och ängsbete, Krav-odlat. Som får gå ute så länge som möjligt under året, och vars kalvar får gå hos mamma ko.

Den 1 april var det leverans av köttboxen med fem kilo färs, gjort på kött med högre omega-3-halt och bättre balans mellan omega-3 och omega-6. Jag promenerade bort till Gårdarnas Butik på söder, som är mitt utlämningsställe och tittade på den här fina skylten medan jag väntade på min tur.

Från hage till mage, fin skylt på gårdarnas butik

 

Väl hemkommen tänkta jag att det vore kul att göra en ”unboxing” som en del brukar göra med teknikprylar. Sagt och gjort, här är min lilla film om hur jag unboxar min köttbox. Premiär för filmklipp med mycket tal här i bloggen!

Hur smakar köttet? Det smakar mycket, och det är gott. Det har lite högre fetthalt, är mörkare i utseende och doftar mer vid tillagning. Med doft menar jag att det doftar djur och kött, och inte på ett dåligt vis. Utan mer som det borde dofta, och det har fått mig att tänka på hur doftlöst annat, traditionellt, kött är.

Köttfärssås med selleri, morot och vin

Sån här färs vill i alla fall inte jag slänga ihop nåt litet vardagsaktigt med. Därför blev det första jag lagade en maffig köttfärssås som fick koka ihop länge, med selleri, morötter, vin och annat gott i. Den blev så bra att jag satt och njöt av varje tugga.

Nästa gång det blir lagat av den här färsen, tror jag att det blir en uppdaterad Kreolskans gryta, med inbjudna gäster. Inte illa!

Rekommenderar alla som är nyfikna på gräsbeteskött att prova! Finns många producenter, här är en lista sorterad på landskap.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • gitto 12 april, 2011 at 19:45

  Ser fint ut! Och kreoskan ska du defintivt laga – det är mumma, det!

  • Anna-Carin 12 april, 2011 at 21:01

   Japp, återkommer när jag lagat så småningom. :)

 • vonsan 12 april, 2011 at 20:15

  oj oj oj inte dåligt då menar jag främst den lilla filmen;) men även färsen, dock: uppfödda på gräs och örter? Men hallå ”örter”?? specialodlade eller vanlig hage?
  Nåja ekologiskt räcker för mig ska ta mig ner till ICA Maxi Mölndalsvägen och beställa! Skickar även över en helt fantastisk gulacshsopperecept, lagade den häromdagen och den bara tog slut 4 portioner på två personer!!

  • Anna-Carin 12 april, 2011 at 21:00

   Jag vet inte vad du menar med örter, men vanlig hage och så slåttervall med klöverängar som man tar hö från att utfodra med under vintern. Kravodlat. Du kan läsa mer på hemsidan som jag så fiffigt länkat till i inlägget. ;)

   Ska kolla på gulaschreceptet. Tack!

 • Anna 13 april, 2011 at 10:40

  Tack för tipset, jagar ständigt bra produkter som är sjysst producerade. Tycker det är så viktigt och dessutom är det godare.
  Vi har samma grundtanke när vi producerar AnnaPS underkläder. Jag vet att vi skrev på din blogg tidigare om våra trosor med förvaring för insulinpump, se http://www.annaps.com. Nu är webshopen igång och vi har ett lanseringserbjudande på 10%, ange lansering på rabattkod i kassan. Jag har själv pump och älskar mina trosor, så skönt att inte vara rädd att tappa pumpen när man går upp ur sängen, går på toa, sover mm. Hoppas du tycker det är en intressant produkt. Välkommen!

  • Anna-Carin 17 april, 2011 at 19:31

   Hej!

   Jag använder inte trosor på natten (disclaimer för too much information goes here ;)) men däremot tänker jag att det kanske är ett alternativ när man vill ha klänning på sig?

 • Det går långsamt framåt i sovrummet » Carnebro 26 januari, 2013 at 23:43

  […] inredningen alltså. I slutet av januari var ju tapeten äntligen uppe och sedan dess har det inte hänt så mycket. Mer än att jag köpt en gardinstång som sedan fått […]

 • Reflektioner runt kött, mat och hållbarhet » Carnebro 29 januari, 2013 at 08:56

  […] naturbeteskött. Hittills från Gröna Gårdar som jag verkligen gillar, här finns till och med en unboxingfilm av en köttbox från dem. Det är riktigt fint kött. Dessutom med högre omega-3-halt, och den stora fördelen […]