Personligt

Bluesjam på Stampen

13 mars, 2011

Stampen är en gammal klassisk jazzklubb i Gamla Stan i Stockholm, som grundades 1968. Varje lördag är det Bluesjam på Stampen, mellan 14 och 18. Mellan 18 och 19.30 kör man nuförtiden också Afterjam.

Unga och gamla, inhemska och utländska amatör- och proffsmusiker är välkomna att hoppa in och komma upp på scenen för en låt eller två. Brian Kramer håller i trådarna. Och jädrar vilket ös det är! Alla tolkar sin egen stil, Funk, Jazzy Soul, Down Home Chicago, Delta, Country, Heavy Metal – och det funkar. Som det står på hemsidan:

Sometimes it’s a miracle it holds together, and other times, the music takes control and flows so freely it’s hard to believe it was all improvised!

 

Jag har varit där flera lördagar och någon dag mitt i veckan tidigare också. Igår var jag och Johan, Pär, Fredrik och Ullie där. Vi twittrade såklart lite under #bluesjam, och Johan körde Bambuser (kolla på filmerna här). Har du inte varit på Bluesjam och gillar den här typen av musik måste du uppleva ett Bluesjam på Stampen.

Det är varmt så in i bängen, trångt, svettigt, gungigt, blues och ös. Långsamt, snabbt, och alla musiker är extremt duktiga. Det är kvinnor och män, även om det är en majoritet av män. Det är piano, trummor, bas, gitarrer, munspel, saxofon, ja, allt man kan tänka sig.

 Jeanette här under har en fantastisk röst och bredd och utstrålning.
Jeanette

Det är verkligen en upplevelse. Musiken går rätt igenom kroppen. Och jag håller fast vid det jag twittrade igår:

Mitt twittrande från Bluesjam

Det är skillnad på musiker som släpper loss live. Bluesjam är gratis och de som spelar får ingen ersättning. Man gör det för nöjet och glädjen. Bara det.

Sen är det häftigt att se hur nästa generation musiker tas upp och in i gemenskapen och uppmuntras att utvecklas. Här är det saxofonisten Sofia som jammar med den mer erfarne saxofonisten. Underbart!

Kolla alla bilder och filmer på min Flickr. Missa inte den unga gitarristen som inte bara påminde om Jimi Hendrix till utseendet utan också var otroligt duktig.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Fortfarande tacksam, ett halvår senare | Carnebro 30 maj, 2011 at 20:23

    […] Jag går regelbundet på Stampen […]

  • Stevie Wonder Xperience » Carnebro 3 februari, 2013 at 10:50

    […] med 12 andra musiker och gör Stevie Wonder Xperience. Och de är tajta! Jag som brukar gå på Stampen då och då kände även igen pianisten Micke Haglund, och andra bekanta ansikten i […]