Eko-reko Yta

Ekoprodukter: Urtekram Nordic Birch Cream Deo

9 september, 2012

Jag har testat Urtekram Nordic Birch Cream DeoDe här produkterna stötte jag på i min lilla kvarters-Coop utanför tullarna. Just nu hade de en kampanj där samtliga produkter kostar 54,90, lite högre än det rekommenderade priset jag hittade i Urtekrams pressrelease. Hur som helst, två stycken fick följa med hem för ett test, och här börjar jag med deon.

Det är ju något väldigt bekvämt med att kunna handla riktiga eko-hygienprodukter i sin egen lilla Konsum. Någon tänker kanske på Änglamarkssortimentet nu, som Coop har och som är miljömärkt. Och jo, de är bättre än standardprodukter och framförallt parfymfria vilket är bra för allergiker och astmatiker men långt ifrån helt eko, så jag väljer hellre produkter som är mer eko ändå.

Lite om deodoranter

Deodorant och antiperspirant är två olika saker: deodoranten motverkar lukt och antiperspirant fukt. Ofta kombineras de i samma produkt. Traditionella deos innehåller doftämnen/parfym för att dölja svettlukten, ofta syntetiska (såna som fortfarande doftar när de kommer ur våra reningsverk och som är hormonstörande), något bakteriedödande som triclosan eller silver (som dödar väldigt mycket bra i naturen också), alkohol för att blanda det hela och konservera och så något återfuktande som motverkar alkoholens uttorkande (ofta siloxaner).

För att få antiperspiranteffekten som hindrar svetten att komma upp från svettkörtlarna används ofta olika aluminiumföreningar som täpper till porerna. Studier visar på olika effekter av aluminium just i armhålorna där huden är tunn som alzheimers och bröstcancer, men ingen vet precis, mer än att de täpper till så effektivt att svettkörtlarna kan inflammeras och ge eksem och klåda. Det finns även vissa örter som kan verka sammandragande på huden och på så sätt minska svettens framkomlighet i porerna, och ge en antiperspiranteffekt utan hudirritation.

Om Urtekram

Urtekram är Danmarks första och största ekologiska livsmedelsföretag och grundades 1972. Urtekram står bakom världens första hela kroppsvårdsserie som certifierats av Ecocert och som innehåller helt vegetabiliska ingredienser. Deras produkter bär också djurrättsorganisationen ECEAEs märkning som garanterar att varken råvarorna eller slutprodukterna är testade på djur i något leverantörsled.

Urtekrams Nordic Birch serie

Produktbeskrivning från leverantören

Nordic Birch Cream Deo Vi har låtit oss inspirera av de nordiska björkskogarna och blåklintens blida doft. Örterna har vi hämtat i vårt eget ekologiska örteri. Naturliga, aktiva ämnen skyddar utan att hämma hudens naturliga svettfunktion, medan jättenattljus- och jojobaolja vårdar huden.

Vår passion är enkla, ärliga vårdprodukter. Ekologiskt certifierade, veganska och utan onödig kemi, som parabener och annan syntetisk konservering. Naturen och dess kraftfulla örter är basen i alla våra vårdprodukter. Och så har det varit sedan 1972.

Förpackning

Traditionell deoförpackning i glas, med en roll on-kula och plastlock. 50 ml.

Innehåll

Aqua, oenothera biennis oil*, butyrospermum parkii butter*, prunus amygdalus dulcis oil*, glycerine*, betula alba leaf extract*, polyglyceryl-3 dicitrate/stearate, zea mays starch*, glycerylstearat, lysolecithin, zinc ricinoleate, sodium lauroyl lactylate, simmondsia chinensis seed oil*, citric acid, perfum, glyceryl caprylate, citral, citronellol, limonene, linalool, geraniol, tocopheryl acetate.

*=ekologisk/natural origin

Pris

Rekommenderat utpris från Urtekram är 49,95 kronor, på min Coop 54,90.

Mitt omdöme

Jag gillar! Den är mjuk och krämig med en svag doft. Precis när jag applicerar den får doften en anstrykning av myggmedel, men det går över. Jag kanske blir lite fuktigare i armhålorna, men det luktar aldrig svett. Inte heller så att doften från deon tar över och blir stark, som jag stört mig på med andra deodoranter. Jag har länge använt parfymfria deos av den anledningen, jag vill ju att den parfym jag har ska dofta – inte deodoranten.

Jag har testa i en vecka under varierande dagar. Igår rensade jag källaren och bar flyttkartongern så svetten lackade, och då klarade deon inte riktigt av svettanstormningen. Men det är ju att betrakta som ett fyspass, till vardags fungerar den riktigt bra.

 

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Att använda ekologisk deo » Carnebro 19 september, 2012 at 20:36

    […] deoBy Anna-Carin on 19 september 2012 in Miljövänligt, Yta När jag skrev min recension om Urtekrams ekologiska deo, hade jag testat den i ungefär en vecka och var jättenöjd. Men sen hände det något. Plötsligt […]