Inredning & pyssel

Göra om en lampskärm

7 januari, 2012
Såhär blev min lampskärm när den var upphängd och klar!

Ni som har hängt här ett tag har nog inte missat mina inlägg om lampskärmar. Jag har visat hur jag renoverat och för hand sytt om två gamla lampskärmar, och hur jag gjort om ett loppisfynd till en modern lampa. Nu i och med att mitt kök börjar bli färdigt har jag också gjort om en taklampa – och såhär har jag gjort, ifall du vill göra samma.

Såhär såg originalet ut, en taklampa från sent 50-tal/tidigt 60-tal som jag fått. Det är plastband lindat i mitten och sedan ett svagt blommönstrat tylltyg runt, fäst med resår. Smutsig och sliten. Jag kommer att göra ungefär samma, fast med nya material, och dessutom uppdatera elkontakterna.

Såhär såg original-lampskärmen ut

Jag har köpt in sidenband, en slags glansig chiffong, och ett upphängningsset med textilsladd. Ska du göra ungefär samma behöver du även textillim, knappnålar och ett tunt resårband. En lite större säkerhetsnål kan också vara bra. Allting finns i en välsorterad tygaffär, utom möjligen upphängningssetet som finns på Åhléns, Clas Ohlsson etc.

En del av det som behövs för att göra om lampskärmen

Såhär gör du när du gör om lampskärmen

Då kör vi igång! Börja med att strippa av lampskärmen tyg och band. Är du smart här, så mäter du tyget och bandet innan du köper nytt, så får du rätt mått på en gång. Till min lampa gick det till exempel åt 7 meter sidenband. Du ska ha en ren metallkonstruktion att bygga på.

Du måste ha en ren och strippad lampskärm

Nästa steg är att linda bandet. Fäst det med tyglim och sätt en knappnål för att hålla det på plats medan det torkar. Linda sedan hela bandet och fäst det på samma sätt, med tyglim och knappnål. Fäster gör du såklart på insidan, så att det inte syns.

Fäst bandet med lim och knappnål, linda sedan hela bandet och fäst på samma sätt.

Nu är det dags att sy. Ta fram tyget och mät det mot lampskärmen. Bredden på tyget ska vara ungefär 1,5 x omkretsen på lampan så att du får lite fluff/rynk på lampan. Höjden ska vara som på lampan men kom ihåg att ta med lite sömsmån. På bredden ska du i vardera änden sy en kanal, som du senare trär resåren igenom. De sitter ovanpå och under lampan.Tänk på att använda bra färg på tråden och små stygn så att sömmen inte syns för mycket.

Sy fina kanaler på tyget

När du har sytt kanalerna syr du ihop tyget på höjden, så att du får en cirkel. Kom ihåg att inte sy ihop kanalerna när du gör den sömmen!

Mät upp resår efter hålet på lampan, fäst ena änden av resåren på en säkerhetsnål och håll i den andra, och trä sedan genom resårbandet i kanalen. Gör en provisorisk knut på ändarna. Lägg tyget ner och placera skärmen ovanpå.

Använd en säkerhetsnål och trä i resåren i kanalen.

Vik upp tyget runt skärmen och gör om resårmanövern. Nu kan du spänna båda resårerna och knyta dubbelknutar på resårändarna, när du justerat tygfluffet. Göm ändarna på resårerna i kanalerna.

Voilá! Nästan klart. Nu är det dags att fästa upphängningsanordningen. Skruva loss kragen på sockeln, för ner sockeln i det övre hålet på lampan. Skruva fast kragen på sockeln på insidan av lampan. På det sättet fäster du upphängningsanordningen. Sätt i en lampa (använd halogen-”glöd”lampor! Bäst för miljön och finast ljus, funkar i dimmer) och häng upp lampan där du vill ha den.

Såhär blev min lampskärm när den var upphängd och klar!

 

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Caroline 8 januari, 2012 at 13:26

  Jättefint A-C! :)

  • Anna-Carin 9 januari, 2012 at 08:11

   Tack! :)

 • Suzannes 9 januari, 2012 at 10:22

  Så snyggt det blev!! ;)

 • » Köksrenovering – del 12: sista inlägget! » Carnebro 9 januari, 2012 at 14:39

  […] är virkade av mormor och en julklapp. Taklampan har numera dimmerfunktion med snygg knapp från Renova, liksom eluttaget på väggen bredvid […]