Inredning & pyssel

Slänga ihop ett par babybyxor?

10 april, 2014

Jo, det kan man faktiskt. Jag gjorde det nyss. Lätt som en plätt, och eftersom det är så pyttigt går det rätt snabbt att göra. Tänkte berätta hur här om du vill testa själv. Jag tror att du kan få till det även om du inte är så syvan, men det är nog lättare om du har sytt lite sen förr.

Använd ett par urvuxna babybyxor som förlaga

Det enklaste sättet om du som jag inte har ett mönster, är att ta ett par byxor i en modell du gillar som din bäbis vuxit ur. Klipp upp byxorna vid sömmarna så att du får alla delar som behövs för att använda som mönster. Klipp varje del i fyra bitar (minus eventuellt mag- och byxmudd, det behöver du inget mönster till) och skriv upp på baksidan av varje del vad det är för del av byxan. Till exempel rumpa (fyra gånger), ben 1 (fyra grr) och ben 2 (fyra ggr) så du kan skilja dem åt. En pil som pekar ut vilken riktning som är upp kan också vara praktiskt.

Välj gärna ett tyg som inte behöver mönsterpassas så blir det ännu enklare. Lägg ut tyget, och placera ut en mönsterdel åt gången, i sina fyra delar räta mot tygets aviga. När du lagt dem på tyget flyttar du alla delar en bit uppåt-utåt/nedåt-utåt från centrum där du lagt dem; på det sättet gör du plaggets delar proportionerligt större, och byxorna en eller flera storlekar större. Det ska vara mellanrum mellan alla fyra delarna. Mät gärna runt ditt barns ben och stäm av med bredden på byxbenet för att kolla av att det blir rätt. Rita av ytterkonturerna (fyll i på frihand där mellanrummet mellan de fyra delarna är) och klipp med en centimeters sömsmån.

Sy ihop babybyxorna som de gamla

Nu är det dags att sy ihop babybyxorna. Vanligtvis börjar man med bensömmarna från foten och upp till där byxorna ska gå ihop. Byxorna som jag sydde består av tre mönsterdelar, två ben och en lapp för stjärten. Då blir det två sömmar på rumpan och en mitt fram. Alltså började jag med att sy ihop benen, sedan sydde jag dit lappen och till sist ihop framsidessömmen.

sy-babybyxor-2

Hur du gör beror på hur din förlaga ser ut, men oftast är det lättast att börja med bensömmarna. Kom ihåg att nåla och sy ihop tyget räta mot räta så att du kan vända det rätt sen. När byxorna är ihopsydda är det dags för mudden. Min förlaga hade ett resårband i midjan och fåll vid foten men jag ville hellre ha mudd för att det sitter mjukare över magen och gör att byxorna håller längre på längden.

Att sätta fast mudd på babybyxor

Börja med att köpa ett muddtyg, det är stretchigt åt ena hållet. Kontrollera att tyget går att stretcha i sidled när du har byxorna upprätt så att det blir rätt innan du klipper. Mudden ska vara lika bred som hela midjemåttet på byxorna (eller benen om det är benmudden), och dubbelt så hög som du vill att den ska vara när den sitter på byxorna. Klipp ut magmudden och två benmuddar, utan sömsmån.

sy-babybyxor-mudd-

Sy ihop muddtyget (magen för sig och benen för sig) räta mot räta längs ena kortsidan så att du får en tub. Vänd tyget rätt och vik det dubbelt. Trä upp det, räta mot räta, på byxorna med den vikta kanten mot benen och öppna kanten jäms med midjan (se bilden ovan). Sträck ut och nåla fast mudden mot byxtyget, tänk på att placera skarven där du vill ha den. Sy fast mudden, vik upp den och voíla! Mudden är på plats. Gör likadant med benmuddarna.

Dina babybyxor är färdiga!

sy-babybyxor-3

Världens sötaste blöjrumpa i nya coola leopardbrallorna.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • vanessa 8 oktober, 2014 at 21:44

    Hej! Har tänkt försöka sy ett par byxor som du har här men förstår inte hur du menar att man ska klippa ut 4 bitar av varje del. Har du lust att visa mer bilder på hur du gör? Mvh

    • Anna-Carin 15 december, 2014 at 22:53

      Hej! Det är svårt att förklara när jag inte har tagit bilder till, och jag har inga planer på att klippa sönder ett par i det närmaste. :( Lättast är att du hittar ett par byxor på t ex rea i rätt storlek och klipper upp dem längs sömmarna och använder som mönster rakt av. Då slipper du de fyra bitarna. Hoppas det kan vara nåt!