Gott

Kalljästa superenkla frallor med frön och morötter

24 oktober, 2022
Nygräddad fralla med frasig skorpa, solrosfrön och vallmofrön på ett galler

Frallor som knappt kräver nåt, ens skapar någon disk. Dessutom kan man kladda ihop degen på kvällen, låta degbunken stå på bänken över natten och baka ut frallorna på morgonen. De får en ljuvligt frasig skorpa och och mjuka inuti.

250 grader, cirka 20 små frallor

Det här behöver du

 • En liten bit färsk jäst, mindre än en halv blå förpackning
 • 3 dl kallt vatten
 • 2 dl fullkornsdinkelmjöl eller grahamsmjöl
 • 3,5 dl vetemjöl special, gärna fullkorn
 • 1,5 tsk salt
 • 1,5 dl finriven morot
 • Blandade frön, min favorit är solros- och vallmofrön, vita och blå

Gör så här

 1. Vispa ut jästen i vattnet i en bunke. Rör ner allt mjöl, morot och sedan salt. Du kan hälla i lite honung om du vill, men det är inte nödvändigt. Rör ihop till en riktigt lös smet/deg, blanda ordentligt. Manuellt, med en slev till exempel.
 2. Täck över bunken, jag tar plastfolie och och en kökshandduk ovanpå. Låt den jäsa i rumstemperatur, cirka 10 timmar.
 3. När degen har jäst, sätt på ugnen. Sätt inte plåt i ugnen så att den blir lika varm som ugnen. Ta fram två bakplåtspapper och lägg på bänken.
 4. Degen är riktigt lös och kladdig, så ta två matskedar och klicka ut jämna klickar på bakplåtspappren. 10 på varje. Strö över rejält med frön och tryck till lite så de fastnar.
 5. Använd grytlappar och ta ut den nu heta plåten och dra över ett av bakplåtspappren på plåten. Sätt i mitten av ugnen och grädda i cirka 12 minuter eller tills frallorna har fått en fin färg.
 6. Ta ut plåten, lyft över frallorna till galler och låt svalna, medan du gräddar nästa omgång på bakplåtspapper nummer två.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa