Gott

Bär-cupcakes med söt frosting

3 mars, 2013
Bär-cupcakes med söt frosting

Till mammas 60-årsdag hade hon önskat sig att jag bakade mini-cupcakes att ha på det öppna huset. Jag har ju bakat cupcakes förut och delat med mig av receptet både en och två gånger, så det hade jag verkligen inget emot! Den här gången blev det två nya varianter, och här kommer receptet på en sort som går att variera nästan hur mycket som helst.

Bär-cupcakes med söt frosting

ca 25-30 st små cupcakes, 175 grader

125 gram smör
2 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g frysta bär av vilken sort du vill, eller färska om det finns

Blanda smör och socker så det blir poröst. Rör ner äggen, och blanda sen ner övriga ingredienser. Klicka ut smeten i små muffinsformar, fyll de till mellan hälften och två tredejdelar, och stoppa sedan ner ett eller två frysta/färska bär i smeten i varje form. Grädda 20-30 minuter i 175 grader, håll koll på slutet för att se när de är färdiga.

Frosting

Lite snålt tilltaget, vill du ha mycket frosting gör 1,5 av satsen

200 gram rumsvarmt smör
2 msk mjölk eller grädde
2 tsk vaniljsocker
cirka 4-5 dl florsocker
Ev karamellfärg/outspädd saft om du vill piffa färgen
Ev sylt av något bär/frukt, eller fruktsaft och lite fint rivet skal av en citrusfrukt som lime (1 hel), apelsin (en halv) , citron (en halv)
Strössel, bär, citruszest eller annan dekoration

 1. Använd med fördel matberedare med visp. Vispa smöret mjukt och krämigt, häll ner mjölk/grädde och vaniljsocker. Tillsätt ev karamellfärg/saft och sylt eller fruktsaft.
 2. Häll ner florsockret försiktigt, lite i taget, och låt maskinen/elvispen arbeta fram en jämn och krämig frosting. Vill du ha en krämigare frosting, tillsätt mer vätska. Vill du ha en fastare frosting, tillsätt mer florsocker.
  Tips: Har florsockret klumpat sig kan du sikta det genom en hushållsil. Häll florsockret i silen och skaka på silen så undviker de hårdaste klumparna och florsockret blir fint i frostingen.
 3. Ta fram en spritspåse, och fäst spritsmunstycket du vill använda. Vik ner kanterna på påsen en liten bit, och fyll påsen med frosting med hjälp av en slickepott. Vik upp kanterna och snurra ihop den övre delen så att frostingen pressas ner mot munstycket.
 4. Spritsa cupakebottnarna genom att trycka och vrida på påsen. Spritsa direkt när du har blandat till frostingen, och dekorera sen med det strössel du vill använda.

Bär-cupcakes med söt frosting

Till mammas födelsedag nu i februari fanns inte särskilt mycket färska bär, så det blev frysta. Här björnbär, och med apelsinsaft i frostingen. Hade det funnits färska bär hade det säkert varit fint med ett eller två som dekoration.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • #Blogg100 - en utmaning vi antar, på vårt sätt - Webbevakningsbloggen 4 mars, 2013 at 13:45

  […] mars:  Bär-cupcakes med söt frosting | […]

 • Denise Karlström 23 april, 2014 at 14:19

  Hej Anna-Carin!

  Mitt namn är Denise Karlström och jag jobbar med Hela Sverige Bakar. Jag har trillat in på din blogg då vi håller på alla skriva om Mockabakelsen. Jag såg här från ett inlägg den 10 mars att du skrivit lite fakta om Mocka-cupcakes och jag undrar vart du hittat det nånstans?

  ”Mocka” kommer just av att man har kaffe i glasyren, Mocka var hamnen vid Röda havskusten som kaffebönorna skeppades ifrån, och mocka-kaffe är kaffe blandat med choklad. Kanske serverat i mocka-koppar?

  Kommer du ihåg vad?

  Tack på förhand,
  Denise

  • Anna-Carin 23 april, 2014 at 20:14

   Hej Denise! Jag minns inte exakt nu, men skulle tro att jag googlade och hittade några källor på nätet som bekräftade varandra, och sen skrev. Ledsen att jag inte kan vara till mer hjälp! Lycka till med programmet, älskar den engelska förlagan.:)