Eko-reko

Nytt försök: giftfri deo

8 juli, 2013
thai deodorant ett människovänligt alternativ

Nu går jag ju in för nedräkning så smått med bäbisen i magen. Och i takt med att jag har läst på amning har jag även insett att det verkligen, verkligen är dags att hitta en giftfri deo som funkar ihop med ett litet knyte i närheten av armhålorna så gott som hela tiden. Här har jag skrivit lite om vad deos innehåller som jag nu vill undvika.

Jag gjorde ett försök tidigare med Urtekrams ekodeo, men blev efter några veckor mer eller mindre tvungen att lägga ner det försöket. För att jag inte stod ut med lukten. När julen kom med ledighet och jag hade tänkt göra avvänjningen var jag nygravid, kräktes, illamående och otroligt doftkänslig. Inte riktigt läge att ha två ostädade hamsterbursluktande armhålor för nära näsan alltså.

Sedan dess har det legat i bakhuvudet och grott, att jag borde gör bytet. Samtidigt har jag tvekat, eftersom graviditeten också inneburit att jag svettats mer. Särskilt när sommaren kom, till och med så mycket att jag fick byta från min parfymfria traditionella deo till en riktigt kemisk med syntetiskt parfym. Jag är fortfarande doftkänslig trots svullna slemhinnor och pallade inte att vara i sociala sammanhang och lukta svett.

Men, nu är det ju bara några få veckor kvar och synnerligen dags. Jag hittade en riktigt bra genomgång och test av människovänliga deos som Sagogrynet gjort, och kom fram till två favoriter. Tyvärr hittade jag inte dem i en webbshop som även säljer Maria Åkergren-produkter som jag också skulle inhandla, så det slutade med att jag besökte min Din hälsa-butik och frågade efter i samband med de övriga inköpen.

Deodorantstift Thai

Det blev att jag köpte ett litet saltstift av märket Thai. Det är som en saltsten i stort sett, som man blöter ner och drar genom armhålorna 2-4 gånger, i nytvättade armhålor. Det består av mineralsaltet kalium-alun som tar hand om de luktframkallande bakterierna, och enligt expediten även dämpar lite svettning men det står det inget om på nätet. Däremot ska det inte täppa till porerna och hindra huden från att andas. Enligt expediten som använde samma funkar det hela dagen, så det blir intressant att se hur det fungerar på mig.

Jag ville ha en helt doftfri deo nu till amningen, och därför föll valet på den här. Den ska också fungera på fotsvett om man har problem med det. Finns även som roll on och spray, och ska vara rena naturprodukter, helt fria från aluminium(klorid), parfymer, emulgeringsmedel och skadliga kemikalier. Absorberas inte av huden, och ska räcka länge dessutom.

Innehåll

Potassium alum (kalium-alun) och aqua (vatten).

Pris för ett litet stift: runt 40 kronor.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Alva 9 juli, 2013 at 07:31

  Vad spännande, hoppas att du skriver och berättar hur det går! Jag har också velat testa den men hittade den inte i butiken så det blev apotekets aluminiumfria istället. Den luktar man inte äckligt av men den är inte heller ekologisk. Ger du thaideon godkänt så ska jag också leta rätt på ett ex!

  • Anna-Carin 9 juli, 2013 at 09:18

   Ja, det är spännande att testa. Återkommer! :)

 • Insulina 23 juli, 2013 at 09:27

  Hej! Jag fick reda på om att vanliga deos bla innehöll aluminium och testade några månader helt utan deo. Det funka inte :p Luktade apa. Sen köpte jag Niveas pure & natural som var som att ha doftfri balsam i armhålan, funkade inte; var bara kletigt och jag luktade svett..

  Sen köpte jag Acos sensitive, den var bättre men inte jättebra. Så nu har jag köpt Thai deo som du och ska snart prova denna :) ser framet din recension också!