Stugan

Renovering, enligt princip

11 januari, 2020

För rätt många år sen bestämde jag mig för att om jag skulle köpa nya hemtextilier så skulle de minst ha GOTS-märkning eller motsvarande. Det drog ner utbudet rejält, och gjorde inköp mycket dyrare. Effekten av det var att jag valde noga när jag köpte, och tänkte efter innan. Det blev naturligt mycket färre inköp. Tidigare kunde jag se på nya kuddfodral och gardiner som säsongsvaror.

Nu har jag kanske lättat något på den principen med ett gäng till flyttar i bagaget. Men jag gillar den ändå. Hur mycket behöver vi egentligen? Vad innebär konsumtion? Vad händer med mina grejer sen? Med de som tillverkar? Med jordens resurser?

Principen för stugan

Därför känns det naturligt att när det gäller stugan återvinna och återbruka så mycket som möjligt. Jag har dels sparat mycket arvegods och annat jag haft genom alla flyttar till en stuga en dag. Som bestick, köksgeråd, kuddfodral och så vidare. Dels fanns det ju så otroligt många saker i stugan, att jag kan återanvända det jag sparat.

Och det som jag måste köpa nytt, det köper jag begagnat. Har fått en köksbänk med vask och kran av vänner som byter kök till mitt kommande kök, köpt en begagnad hemnesdagbädd av brorsan och är fjärde ägaren av den, har ett slagbord att hämta hos mamma. Prenumererar på kategorier på Blocket och hänger på Marketplace samt i lokalgrupper, och på olika second handaffärer i närområdet.

Till våren när renoveringen närmar sig slutet vill jag gärna köpa en särskild bäddsoffa begagnat, kylfrys, spisugn, sodastreamer, våffeljärn och mikro. För att inte tala om utemöbler.  Det finns så otroligt stort utbud på begagnat, som är fräscht och i mycket gott skick. Varför slösa mer på resurserna och betala högre pris?

Så det är min nya princip när det gäller stugan: begagnat. Känns riktigt roligt faktiskt!

Pinnsoffan kanske först ut?

Och på det temat, har jag under julen kommit på hur jag ska renovera den lilla pinnsoffan som fanns i stugan. Tror att det max får plats två personer att sitta, så den är inte stor, och den håller knappt ihop, och sitsen är trasig. Den är även i sjuttiotalets avokadogröna färg.

Alltså behöver jag skruva ihop den ordentligt, och tillverka en ny sits. Det blir nog i måttsågad plywood. Sen vill jag måla om den, och klä den nya sitsen med skön vadd och fint tyg, plus några bekväma ryggkuddar. Dessutom har jag två rejäla pinnstolar som behöver ny färg, en tallrikshylla och en kryddhylla. Är jag sugen på ännu mera målning har jag även mitt tidigare vardagsrumsbord och ett gäng pallar som kan få ny färg.

Säsongen i stugan börjar ju inte än, så januari och februaris lediga helger kan ägnas åt målning. På bilden syns färgen jag beställt från Skattkammaren, den gråa är jag säker på och den gula älskar jag, men har bara köpt en provburk för att testa hur den ser ut när den är målad. Kanske en av pinnstolarna i gult? Soffan blir nog grå, med det korallfärgade tyget som sits, och det underbart gulliga rosentyget till ryggkuddar. Så fint!

Nu ska bara arbetet göras också. Innan det är dags att börja med frösådder i mars. Vi får väl se om jag får det klart, eller om det blir ett sommarprojekt, hehe.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa