Inredning & pyssel

Statusuppdatering sovrumsrenoveringen

23 januari, 2011
dammsluss

Tänkte berätta hur det går i min sovrumsrenovering. Förra helgen preparerade jag rummet genom att täcka golvet, riva loss en eldosa som satt utanpå väggen, plocka ner spikar och så vidare. Sen rev vi tapeter, jag och min vän Annsofie.

Originaltapet

 Tack och lov kom de loss relativ enkelt, åtminstone på de stora fälten utan skarvar. Totalt sju lager tapet rev vi ner, och två lager sitter kvar på väggen. Den första tapeten, originaltapeten här på bilden bredvid, sitter mycket hårt.

Putsen under är alldeles knottrig, så jag behåller de lagren, slipar ner och spacklar där det behövs. Av någon anledning (läs mera slipande och slipdamm) är jag inte så sugen på att bredspackla så nu har jag slipat loss alla lösa bitar.

Mycket småpill på skarvarna blev det och Annsofie gjorde ett fantastiskt noggrannt jobb. Jag är mer för fort och slarvigt. Vilket jag ångrade när jag den här helgen slipade ner skarvarna. Men vi hittade förutom märkligt formade hål också en igensatt dörr, som vetter mot vardagsrummet. Den kommer att få fortsätta vara igensatt.

En igensatt dörr

När jag på lördagen inte kunde röra armarna längre efter att ha slipat med slipmaskin på några kilo, ofta hållen lite över huvudet, och hade ett envist kviller i händerna efter vibrationerna, sände jag en kärleksförklaring via sms till Annsofie. Hennes skarvar hade varit lättbearbetade. Till skillnad från mina.

Idag slipade jag klart det sista, och sedan företog jag arbetet med att få bort slipdammet. Det kommer att finnas dammrester i lägenheten i några månader troligtvis, trots den fina plastfilmsslussen som Per hjälpte mig att sätta upp, på mina direktioner. Tanken var att vi skulle slipa på fredagskvällen, men det blev för mycket oväsen att utsätta mina grannar för så vi kom inte så långt.

dammsluss

När spacklet är torrt och nedslipat så är takmålning och målning av dörrfoder och golvlister det som står på schemat. Sedan ska de sistnämnda maskeringstejpas, för då är det dags för väggarna. Alla väggar kommer att målas med ett lager färg, sedan får alla utom fondväggen två lager till.

På söndag ska Annsofie och jag tapetsera. Alltså kommer alla kvällar den här veckan att gå åt. Efter tapetseringen är det städning och så tänkte jag passa på att bona ekparketten. Efter det kan jag flytta in från vardagsrummet igen. Sen kommer allt det roliga: klä om lampor, sänggavel, bygga garderober, nya gardiner.

Återkommer förmodligen om renoveringen efter nästa söndag. Hoppas jag.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

 • Lennart 23 januari, 2011 at 22:51

  Fy fabian vad du och Annsofie e bra! Även om mycket jobb återstår verkar det som du kan se målsnöret iallafall. Vilket jättejobb ni gjort!

 • Åsa Nilsson 24 januari, 2011 at 08:06

  Vad effektiv du är!!! Jag tapetserade sovrummet sommaren för tre år sedan, sen satte Pär upp golvlister på två väggar, de andra två ligger fortfarande löst. Och listerna runt balkongdörren som jag skulle måla vet jag faktiskt inte vart de tog vägen. Så är det hos mig…

 • Anna-Carin 24 januari, 2011 at 09:24

  Effektiv och effektiv, jag är ju inte klar än … ;) Men ja, jag har målsättningen klar framför mig och jag ska nå dit – är nog klar lagom till mitten av februari. Kanske.

  Tack för kommentarer!

 • mittemellan och med dragning åt hösten 24 januari, 2011 at 10:18

  Imponerad!!! Men, fel, fel ,fel,! Jag känner dig sen du först såg dagens ljus och att påstå att du är mer för ”fort men fel” är inte riktigt rätt! Din mamma är det men Du är så noggrann med allt du gör och dessutom duktig!!!!

 • Anna-Carin 24 januari, 2011 at 10:25

  Fort och slarvigt, mamma. Inte fel. ;) Jämfört med Annsofie är jag inte alls noggrann. :)

 • Tapetserat! : Carnebro 30 januari, 2011 at 22:29

  […] här helgen har bara handlat om sovrumsrenoveringen. I fredags slipade jag det sista av spacklet, målade taket och målade dessutom ner det en […]