Ja, så här vid jul är det verkligen dags att börja drömma och så småningom planera odlandet för sommaren. I februari redan kan det vara dags att börja så. Jag tycker egentligen att frösådder är rätt tråkigt och tidsödande och tar plats hemma. Och så ska de ju vänjas av där i maj, och flyttas ut och in för avhärdning, och så småningom planteras ut. Ett himla meck. Men när jag tänker på vad jag vill odla, så kanske det ändå får bli lite frösådder …
Samtidigt vet jag med mig att det är viktigt att hålla ner på ambitionerna, jag kommer att ha så mycket att göra i trädgården i stugan, att jag måste vara försiktig med min ork och energi. Det ska fortfarande kännas roligt att greja, inte som några måsten.
Ett av de två befintliga landen, som vi faktiskt typ rensat på ogräs, är dessutom fullt av perenner som väntar på sin rabattplats. De vi flyttade från lotten. Så där kan jag inte räkna med att ha plats att odla. I det landet har vi även planterat om rabarber och jordgubbar.
Men det andra landet är orensat och med lite bokashijord, laddad biokol, gödsel och EM-täckodling kan det nog bli något av det. Det är kanske 6×3 meter, så 18 kvadratmeter att odla på. Sen vet jag att jag vill ha jordärtskockor på ett ställe, men det blir nog inte där. Och bönor! Brytbönor och bondbönor och kanske vaxbönor. Solrosor ska vi också ha.
Alltså får det bli lite sådant som i stort klarar sig själv efter frösådd. Här tål det att göras research och välja hårt, samt satsa på säkra kort. Hur tänker jag då?
- Potatis
Amandine sättpotatis, för att den helt enkelt är godast. Inga mängder. - Morötter
En sommarsort som vi kan äta direkt. - Lök
Gul lök, från sättlökar. Den här kan strykas, om det behövs. - Brysselkål
Behöver försås för att hinna mogna. Njuts under höst och vinter och fryses in. - Stjälkselleri
Behöver försås. En sort som bleker sig själv. Inga mängder. Fryser in den hackad, redo för matlagning. - Dill
Slänger ut frön lite här och där, som jag gjort tidigare. Fryser in. - Zucchini.
1-2 plantor, äts på alla möjliga sätt tills det sprutar ur öronen. Squashbröd. Ges bort. - Butternutpumpa
Godaste matpumpan! Behöver försås. - Halloweenpumpa?
Kanske, för halloweendekoration. - Sockerärtor?
Så gott att äta direkt ju. Kanske förså? - Brytbönor/vaxbönor
Inte odlat förr, ska ätas direkt (har hittat massor av recept!) och frysas. - Bondbönor
Trogna, lättodlade, sås direkt i april. Goda! - Solrosor
För att det är så vackert och bra mat till fåglar. Svarta, vita, gula. - Jordärtskockor.
Sorten Bianca, så himla, himla gott i det mesta.