En färdiggräddad saffran- och pinjenötskaka
Gott

Söndagsbak: Saffran- och pinjekaka

Man behöver verkligen inte göra saker komplicerade för att njuta av något eget hembakat. Med enkla medel kan man lyxa till en i grunden vanlig sockerkaka, och servera den med till exempel vaniljkesella eller bär/sylt så känns det som en riktig guldkant på söndagen. Jag slängde ihop den här kakan medan min vän Karin är på väg över för en riktigt skön vinterpromenad. Så har vi något gott att fika på och tina upp till efteråt!

En färdiggräddad saffran- och pinjenötskaka

Saffran- och pinjekaka

En vanlig sockerkaksform, gärna en med vacker form.
175 grader, gräddas långt ner i ugnen.

3 ägg
2 dl socker
1 pkt saffran (kom ihåg att mortla den!)
1 dl mjölk
75 g smör
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl pinjenötter
Smör och ströbröd för att bröa formen

  1. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Smält smöret, häll på mjölken och den mortlade saffranen (mortlandet gör att fler smakämnen löser ut) och låt det koka upp.
  3. Häll ner mjölk-smör-saffran i äggpöset.
  4. Blanda också ner mjöl och bakpulver.
  5. Rör till en någorlunda slät smet och häll i den smörade och bröade formen.
  6. Strö över pinjenötterna, och grädda i ca 40 minuter. Känn efter med sticka att smeten är klar (när du drar ut stickan ska det inte finnas något kladd på den).
  7. Låt kakan vila lite, vänd den sedan upp och ner och lossa försiktigt från formen.

Servera gärna med vaniljkesella, vaniljglass, sötad vispad grädde, och bär eller sylt. Finfin på sommaren till färska jordgubbar!

Saffran och pinjenötskaka - en sockerkaka med guldkant! Här serverad med vaniljkesella.

Om man vill kan man variera receptet med andra kryddor och nötter. Hasselnötter, solrosfrön, kanel, kardemumma, pepparkakskryddor, mandel. Bara fantasin sätter gränser.

 

Gillar katter och hundar, drömmer om hus på landet med trädgård och natur, passerat 30-strecket. Gillar loppisar, resor, min familj, vackra saker, webben och mitt jobb. Bloggar om det som intresserar mig (och om mig). Skriver en del om hur det är att vara jag, ur aspekten typ-1 diabetiker.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.