Det här är en sån där äppelpaj man kan slänga ihop och servera på en halvtimme, och oftast har alla ingredienser till hemma. Perfekt för kvällsmys eller oplanerade besök. Eller att göra på äpplen som börjar bli lite gamla, istället för att slänga dem.
Smulpaj med äpple och kanel
1 pajform, 220-225 grader
Ingredienser
125 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 krm salt
Socker
Kanel
3 skalade, skivade äpplen
Tips: Alla ingredienser finns i KRAV-sortimentet!
- Sätt ugnen på 200-225 grader.
- Blanda mjöl, socker och salt i en bunke. Tärna ner smöret i blandningen och bearbeta tills det blir en smulig deg. Använd gärna elvispens degkrokar.
- Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg dem i en plastpåse, häll ner socker och kanel i påsen, stäng den och skaka om så att alla äppelskivor blir täckta av socker och kanel.
- Häll äppelbitarna i en pajform (smöra den om du vill) och strö ut smuldegen så över så att den täcker äppelskivorna.
- Grädda i 15-20 minuter tills pajen är härligt gyllengul. Servera varm med vaniljsås, marsansås eller vaniljglass. Funkar även att värma i mikron vid servering.