Gott

Gröna hjärtsoppan – och min coola mamma

21 april, 2012
Nyttig broccoli- och bönsoppa

Min mamma äter kost som är bra för blodtryck och hjärta – och hon är nog en av de piggaste och mest energiska människor jag vet, trots diverse fysiska åkommor. Å andra sidan cyklar hon 1,5 mil varje dag, stavgår flera mil i veckan och gör vattenjympa. Hon är i mycket god form.

Dessutom har hon och hennes man börjat dansa folkdans, vilket lett till att mamma nu beställt en folkdräkt till låns (någon som vill sälja en Västerfärnebodräkt till henne förresten? Skriv i kommentarerna) för att gå med i Regnbågsparaden på HBTQ-festivalen i Göteborg den 3 juni. Min mamma är cool, helt enkelt.

Det var en parentes på sätt och vis, men jag har tänkt att jag ska blogga hennes sopprecept för er och mig som vill ha inspiration och nyttiga, goda recept. Oftast kommer originalet någon annanstans ifrån, men mamma lagar aldrig exakt enligt receptet. Så jag får hennes modifierade variant, och lägger ut här. Såklart tycker jag att du ska göra så eko som möjligt. Först ut är en broccoli- och bönsoppa:

Gröna trädgårdssoppan med broccoli och bönor

6 personer

Ingredienser
1 gul lök
2 broccolistånd (ca 450 g)
2 msk rapsolja
1 liter hönsbuljong
250 g haricots verts eller andra bönor
½ tsk salt
1 kryddmått nymald svartpeppar

  1. Skala och hacka löken. Ansa och skär broccolin i mindre bitar,  fräs löken i olja i en gryta.
  2. Häll på buljongen. Lägg i broccoli och haricots verts och låt koka under lock ca en halvtimme.
  3. Mixa soppan slät med mixerstav, salta och peppra.

Mamma lägger i en näve räkor när hon serverar, gör det och addera en klick crème fraiche, eller ät den som den är.

Nyttig broccoli- och bönsoppa

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa