Odling

Växtföljd och plan för 2021

27 december, 2020

Ja, nu är ju julafton passerad så vad passar bättre än att börja tänka på odlingsåret 2021? Kanske ganska många andra saker, men ändå. Jag har funderat en del till och från hur jag ska ha det i odlingsdelen, och har startat projekt kväva ogräs och skapa ny odlingsbädd i en del.

Det betyder att jag lagt ut kartong över där det numer växer kriskål, såpnejlika och fan och hans moster. Sen har jag öst på med tunt ris och annat trädgårdsavfall och -rens, jordkokor och kompost. Till våren ska jag flytta ännu mera trädgårdsskräp dit, toppa med gödsel och jord och sen täcka med markduk. I den ska jag skära hål och plantera ner växter som gärna vill ha mycket näring och inte har så djupa rotsystem. Till hösten eller nästa vår får jag fylla på under duken. Och om ett par år borde ogräsen vara kvävda och förmultnade, och en fin odlingsbädd med bra jordstruktur vara på plats. I alla fall om man får tro Charles Dowding.

Växtföljd

2021 är det dags att tänka på växtföljden. Förra året var ju odlingen obrukad sedan några år, så då fanns inget att ta hänsyn till, men nu behöver jag tänka till för att hålla jorden pigg och frisk, och ge grödorna bästa förutsättningarna.

Jag har kollat lite på olika varianter av växtföljder, och den vanligaste är fyra år verkar det som. Eftersom jag odlar ett urval av växter har jag bestämt mig för att ha en sexårig växtföljd, där gröngödsling är en del. Det innebär att man odlar växter som binder kväve och näring i jorden, som man sen myllar ner.

Så här ser min ordning ut. Och det innebär att nu 2021 blir det år 1 i växtföljden. 2022 flyttar man växterna ett steg, så där jag odlat baljväxter 2021 odlar jag kålväxter, vitlök, purjo och/eller selleri 2022. Och så vidare.

 1. Baljväxter (näringsgivande)
 2. Kålväxter/vitlök/purjolök/selleri (näringskrävande)
 3. Rotfrukter/lök/dill/persilja (måttligt näringskrävande, sparsamt med gödsel. T ex lite stallgödsel i god tid före sådd)
 4. Potatis, jordärtsskocka (lågt näringsbehov)
 5. Gröngödsling (näringsgivande)
 6. Pumpa, squash, gurka (näringskrävande)

Det handlar alltså om att växternas förutsättningar hjälper varandra i växtordningen. Eftersom jag täckodlar, har biokol och bokashi samt stallgödsel är kanske det med näringen mest avgörande, men det är också bra för parasiter, svampar och sjukdomar som klumprot som inte kan etablera sig eller överleva lika lätt i jordar där man varierar odlingen.

Växtföljd och placering 2021

Schematisk skiss över odlingsområdet med siffror inritade i odlingsbäddarna

Det som är fiffigt med att ha en egen blogg är att det blir som ett arkiv också. Så jag kan ha koll till planeringen inför 2022! Hur som helst, här är planen som den är skissad nu.

 1. Baljväxter. Här står mina tomatstolpar som redan är inlindade med hönsnät, perfekt! Jag har kvar frön från förra året så det blir dessa sorter som får växa där:
  Sockerärt ’Ambassador’, 75 centimeter hög
  Sockerärt ’Shiraz’, lila, 100 cm hög
  Brytsockerärt ’Sugar snap’, 160 cm hög
  Purpurböna ’Velour’, 80 cm hög
  Brytböna ’Sunray’, 40 cm
 2. Kålväxter/vitlök/selleri. Här har jag redan planterat vitlök i en pallkrage, en ekologisk sort. Sen är jag sugen på att testa broccoli med kålnät, och i den tredje pallkragen bygga ett växthus med gamla fönster jag har kvar. Där blir det nog busktomater. Det stämmer ju inte med växtordningen, men kan ordna sig ändå tänker jag. Här kommer det att krävas rejält med näringspåfyllning.
 3. Rotfrukter/lök/dill/persilja. Här har jag beställt sättlök; gul, röd och schalotten. Och så har jag kvar frön från förra året av nedan. Moroten tänker jag bredså.
  Bladdill ’Bouquet’
  Morot ’Burpees short n sweet’
  Sommarmorot ’Aron’
 4. Potatis och jordärtsskocka. Den här delen av landet är inte uppgrävd än, så det blir första jobbet. Och därför är potatisen bra att odla där som första gröda. Jag har förbeställt en låda med fyra delikatess-sorter för att testa vad jag gillar mest. Mellan potatisen kanske jag sår bondbönor. Jag har två sorter kvar från förra året, ’Witkiem’ och ’Aguadulce’.
 5. Gröngödsling. Här växer det inget, eller perenna blommor som jag ska flytta på. Sen blir det gröngödsling av ytan.
 6. Pumpa, squash, gurka. Det här blir alltså planterat i hål i täckväven, och det är frön som är kvar från förra året med:
  Myskpumpa ’Butternut Waltham’
  Butternut ’Hawk’
  Hallowenpumpa ’jack o lantern’
  Pajpumpa ’Baby Bear’
  Suash ’Baccara’
  Courgette ’Black beauty’
 7. Bärbuske. Är inte en del av växtföljden, men här växer en krusbärsbuske.
 8. Perenner. Är rabarberplantor, och jordgubbslandet.
 9. Här blir det solrosor! Har alla frön kvar från förra året. Och jag slänger med andra blommor jag vill ha, som kan få växa lite här och där och som ska förodlas.
  Solros ’Black Magic’, 180 cm
  Solros ’Vanilla Ice’, 150 cm
  Solros ’Lemon Party’, 90 cm
  Solros ’Paquito mixture’, 50 cm
  Ringblomma ’Sunset Buff’
  Ringblomma ’Snow Princess’
  Amarant ’Garnet Red’
  Tagetes, olika sorter
  Krasse, eget frö + fjärilskrasse
  Luktärter ’Storm’, ’Fire and Ice’ och ’Almost Black’

Sarg eller inramning eller gångar

Jag klurar också på hur jag kan strukturera upp landen eller odlingsbäddarna. Så det blir tydligt och praktiskt med odlingsytor som täckodlas, och ytor för gång – och minimera behovet av ogräsrensning av de sistnämnda. Jag tycker att det är fint med grus, men vill helst hitta en lösning som inte kostar för mycket.

Så jag tror att jag har bestämt mig för att bygga träsargar. Vet inte riktigt vad som är bästa konstruktionen än så det tål att tänkas på. I min mentala bild är sargerna rödmålade, men jag tror att de kommer att få vara obehandlade, för att projektet inte ska öka så mycket i omfång att det inte blir av. Varje land får en sarg, och det blir även en sarg mot där gräsmattan är.

Sen vet jag inte riktigt. Jag är inne på att skaffa mig en fliskvarn eftersom jag har så mycket häck och buskar att klippa varje år, och ta reda på fliset för att ha i gångarna med markduk under. Det behöver fyllas på i takt med att det multnar såklart. Eller, så ska jag plocka bort de stenplattor som ligger där idag och ha gräs i gångarna? Men då behöver de bli bredare så att gräsklipparen kommer fram. Det lutar nog åt flisvarianten.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa