Idag hade jag samlat ihop delar av familjen, närmare bestämt bror med sambo och hennes syster (det heter tydligen att även vi är svägerskor, kom vi fram till efter att ha konsulterat google, familjeliv och flashback), för att baka semlor inför fettisdagen nu på tisdag den 21/2. Även kusinerna som bor här i Stockholm skulle ha varit med, men influensa och ishalka förhindrade det.
Fastlagsbulle, semla, hetvägg. Ja, ni vet, de där kardemummabullarna man fyller med mandelmassa och grädde och pudrar florsocker över. Mitt bästa bakverk alla kategorier, och nu med ett nytt kök är det ju roligare än någonsin att bjuda in och hjälpas åt att baka. Jag svängde även ihop en köttfärssås sådär på en höft på gräsbeteskött, morötter, selleri, tomat och så vidare som vi åt medan degen jäste. Och som degen jäste …
Det blev en riktigt lysande deg och resulterade i luftiga, smakrika otroligt goda semmelbullar. Jag tror att det var en kombination av fingertoppskänsla för mjölmängd, och receptet mamma skickat på semmelbullar som innehåller både jäst och bakpulver. Det är systrarna Eisenmans recept, och det måste jag rekommendera. Jag ska också köpa deras senaste kokbok med plockmat som verkar väldigt lovande. Blir utmärkt till årets drinkfest.
Godaste semlorna
10 st, 225 grader, 6-8 minuter
75 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
½ dl strösocker
1 krm salt
1 tsk stött kardemumma
1 ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 st uppvispat ägg till pensling
Smält smöret, häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm. Känn efter i botten av kastrullen där det är varmast. Rör i socker, salt, kardemumma och ägg. Smula ner jästen i en bunke och häll degspadet över, rör tills jästen har löst sig. Blanda vetemjöl och bakpulver och tillsätt det mesta i degspadet. Arbeta degen smidig, gärna med maskin, tillsätt eventuellt mer mjöl. Låt jäsa under duk i 40 minuter.
Ta upp degen på bakbord, dela den i 10 bitar och rulla varje bit till en boll. (Mammas bästa tips när man gör släta bullar är att rulla degen med kupad handflata mot underlaget först ganska bestämt, och sedan successivt lätta på trycket så reser sig bullen upp av sig själv) Lägg på plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter, gärna under duk. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda till de är gyllenbruna. Låt svalna.
Semmelfyllning
Man kan göra egen fyllning med florsocker, mandlar och bittermandel, men vi gjorde en snabbare variant:
ca 200 g mandelmassa
Inkråm från bullarna (klipp ut ett trekantigt lock med sax i bullen, lägg locket åt sidan och gröp ur lite av brödet)
3-4 msk mjölk
Kör allt i en mixer, känn efter lite hur lös du vill ha semmelfyllningen. Klicka i semmelfyllning i bullen, dekorera med grädde (använd sked eller sprits) och tryck dit locket. Sikta över florsocker, lättast är att hälla det i en hushållssil och skaka lite på silen så får man fint, pudrigt florsocker. Sedan är det bara att njuta!
Vi gjorde en dubbel sats idag, men tog inte riktigt fulla mängden mjöl. Blev hur bra som helst! Jag gillar mest den klassiska semlan, som det här receptet, men det går säkert att variera på alla möjliga vis. En liten sak till, om du nu ändå läser det här inlägget och gillar semlor: du har väl inte missat Semmelmannen?
Ser smarrigt ut!