Gott

Enklaste – och kanske godaste – fisksufflén

29 november, 2013

Idag fyllde jag år och hade lyxen att få bjuda några av mina nära på födelsedagsmiddag. Jag bestämde mig för att köra på nostalgispåret och göra den rätt som jag önskade mig på så gott som varenda födelsedag när jag växte upp: fisksufflé. Det var nog också den enda fiskrätt jag gillade som liten, garanterat inga ben.

Jag har däremot inte lagat den här sortens fisksufflé sen jag var 15 år, så jag chansade och tog ett vanligt recept och experimenterade lite. För vad är det egentligen som gör det här till den enklaste fisksufflén? Jo, fisken är egentligen fiskbullar i buljong, sån där på konservburk. Ett lätt litet knep.

Enligt min smak ska sufflén serveras med kokt potatis, gröna ärtor och skirat smör. Lite festligare med pressad potatis och färskriven pepparrot på sidan, och kanske lite pressad citron över. Det blir ganska smetiga konsistenser på tallriken, och det är på något sätt det jag gillar. Vill du ha något krispigt till kanske en god isbergssallad kan funka.

serverad fisksuffle

Enklaste fisksufflén

8 portioner, 200 grader, 45 minuter i ugnen

Ingredienser

80 gram smör
8 msk vetemjöl
6 dl standardmjölk
2 dl av buljongen i fiskbullsburken, + en skvätt hummerfond om du vill
8 dl fiskbullar, köp sorten i buljong, typ 3 burkar
8 äggulor
8 äggvitor
Salt
Cayennepeppar
Vitpeppar

Såhär lagar du fisksufflén:

1. Du börjar med att göra en redning. Smält smöret i en rejäl kastrull, och låt det bubbla loss lite. Dra kastrullen från värmen och vispa i vetemjölet, så du får en slät smet. Späd sedan med buljongen och mjölken medan du vispar, och ställ sedan tillbaka kastrullen på värmen. Fortsätt vispa tills det börjar sjuda, det gör det när du känner att det börjar tjockna lite, och fortsätt så under 3-4 minuter. Om du slutar vispa bränns det lätt. Sedan drar du kastrullen från värmen igen, kryddar med muskotnöten, och smakar av med cayennepeppar, vitpeppar och salt. Låt sedan redningen svalna.

2. Sätt på ugnen, och sätt gallret lite under mitten. Häll fiskbullarna – utan buljongen – i en skål och mosa sönder dem med en elvisp.

3. Ta den avsvalnade redningen och rör ner en äggula i taget. Blanda ner de söndermosade fiskbullarna. Äggvitan som blir över när du separerar äggen häller du i en skål. Vispa den sedan riktigt, riktigt hård innan du vänder ner hälften i smeten. Rör försiktigt men försök på smeten ganska jämn och slät. Sedan rör du ner resten men mera slarvigt och utan att röra så mycket.

4. Häll upp smeten i väl smord suffléform. En suffléform ska ha raka kanter, ju smalare och högre desto bättre lyfter sig sufflén. I det här fallet behöver du en suffléform som rymmer 4 liter, alternativt två formar som rymmer 2 liter var. Sätt sedan in formen eller formarna i ugnen i ca 45 minuter. Öppna inte ugnsluckan under gräddningen! Om du gör det riskerar du att sufflén sjunker ihop.

fisksuffle

När du tar ut sufflén ur ugnen kan den sjunka ihop, eller så fortsätter den att vara hög och fluffig. Oavsett är smaken precis lika god, så se till att servera genast!

bildIkväll avslutade vi med svägerskans hemmagjorda prinsesstårta. Så gott!

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Torsk med senapssås - Carnebro - En del av Anna-Carin 1 januari, 2017 at 23:23

    […] tyckte aldrig om fisk som liten, bara i form av fiskbullar, fiskpinnar och fisksufflé. Nu som vuxen uppskattar jag det, utom strömming, och försöker lära mig att äta mer av det och […]