Veckomenyer

Jambalaya med bönor (och räkor om man vill)

Jag vet inte om det här är en riktig jambalaya egentligen, mer en grymt praktisk och god kokaihopalltiengrytarätt, med massor av grönsaker. Och lite sting. Eller ja, så mycket sting som du vill. Jag gillar att äta ett knäcke till, för lite krisp, eftersom jag inte kan äta sallad. Annars kan nog det vara gott till. Svårt att uppskatta portionsantal, en mellanstor gryta blir det. Ta de grönsaker du har hemma! Räkna med 30-40 minuter, beroende på hur snabb du är på att hacka.

Ingredienser

1 röd paprika
1 gul paprika
1 gul lök, hackad
2-3 klyftor eller så mycket vitlök du vill, hackad
1 finhackad stjälk bladselleri (jag har äntlige lärt mig att finhacka resten av stjälkarna och frysa in, så kan jag ta fram så mycket jag vill ha till nästa rätt istället, ger ofta bra smakskjuts)
En rejäl bit vitkål, grovt skuren
1 burk/tetra valfria bönor, men till exempel bondbönor, borlottibönor
Några hekto räkor om du vill
Rapsolja
2 tsk (eller så starkt du vill ha det) cayennepeppar
alternativt, 1 tsk cayenne och 1 tsk Creolskans krydda
2 dl okokt ris
5 dl buljong av valfri sort, typ kyckling/höns/grönsaks

Tillagning

Dela paprikorna i halvcentimeterstora bitar. Det är inte så noga. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Låt löken och vitlöken svettas i oljan en liten stund. Lägg ner grönsakerna och bönorna och bryn alltihop några minuter tillsammans med kryddorna. Häll på riset, rör om, och fyll på med buljongen. Låt alltihop koka försiktigt under lock runt 20 minuter, eller tills riset känns färdigt. Lägg ner räkorna i slutet så de inte blir så där gummiaktigt tråkiga.

Ät! Perfekt även till matlådor.

Gillar katter och hundar, drömmer om hus på landet med trädgård och natur. Gillar loppisar, resor, min familj, vackra saker, webben och mitt jobb. Bloggar om det som intresserar mig (och om mig). Skriver en del om hur det är att vara jag, ur aspekten typ-1 diabetiker.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.