Veckomenyer

Jambalaya med bönor (och räkor om man vill)

1 januari, 2017

Jag vet inte om det här är en riktig jambalaya egentligen, mer en grymt praktisk och god kokaihopalltiengrytarätt, med massor av grönsaker. Och lite sting. Eller ja, så mycket sting som du vill. Jag gillar att äta ett knäcke till, för lite krisp, eftersom jag inte kan äta sallad. Annars kan nog det vara gott till. Svårt att uppskatta portionsantal, en mellanstor gryta blir det. Ta de grönsaker du har hemma! Räkna med 30-40 minuter, beroende på hur snabb du är på att hacka.

Ingredienser

1 röd paprika
1 gul paprika
1 gul lök, hackad
2-3 klyftor eller så mycket vitlök du vill, hackad
1 finhackad stjälk bladselleri (jag har äntlige lärt mig att finhacka resten av stjälkarna och frysa in, så kan jag ta fram så mycket jag vill ha till nästa rätt istället, ger ofta bra smakskjuts)
En rejäl bit vitkål, grovt skuren
1 burk/tetra valfria bönor, men till exempel bondbönor, borlottibönor
Några hekto räkor om du vill
Rapsolja
2 tsk (eller så starkt du vill ha det) cayennepeppar
alternativt, 1 tsk cayenne och 1 tsk Creolskans krydda
2 dl okokt ris
5 dl buljong av valfri sort, typ kyckling/höns/grönsaks

Tillagning

Dela paprikorna i halvcentimeterstora bitar. Det är inte så noga. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Låt löken och vitlöken svettas i oljan en liten stund. Lägg ner grönsakerna och bönorna och bryn alltihop några minuter tillsammans med kryddorna. Häll på riset, rör om, och fyll på med buljongen. Låt alltihop koka försiktigt under lock runt 20 minuter, eller tills riset känns färdigt. Lägg ner räkorna i slutet så de inte blir så där gummiaktigt tråkiga.

Ät! Perfekt även till matlådor.

Gillade du det här inlägget? Då kanske du också gillar dessa

  • Veckomeny 1 & 2, 2017 - Carnebro - En del av Anna-Carin 1 januari, 2017 at 23:34

    […] crepes med räkröra Torsdag: kryddig köttfärssoppa Fredag: jambalaya Lördag: nyårsafton Söndag: jambalaya / bakad potatis med […]